Savetnica

Studirati i ostati u Švajcarskoj

Pitanje:

Hteo sam da Vas zamolim za neki savet. Uskoro će početi 4. godina a ja još nisam odlučio sta bih studirao. Idem u gimnaziju opšteg tipa, odličan sam đak (stalno oko 4,60). Volim da pišem pismene sastave, volim da čitam psihološka dela. Komunikativan sam, elokventan, a pomalo se interesujem i za politiku.Takođe se interesujem za jezike, u prvom planu nemački i engleski. Ne volim prirodne nauke. Posle fakulteta imam veliku šansu da odem u Cirih, gde imam puno familije i gde ću moći da ostanem da radim. Da li mi s obzirom na ove neke moje karakteristike možete pomoći, šta bi bilo dobro za mene??? Uzevsi u obzir naravno Švajcarsku, jer verujem da ću uspeti da odem tamo posle studija, dam masters i ostanem za stalno. Vaš odgovor mi je preko potreban, hvala unapred :)

Odgovor:

Mislim da već sada imaš zanimljiv plan pred sobom. Potrabno je da ga uobličiš još, da se još dosta dodatno informišeš i da počneš da radiš na njemu. Meni na pamet padaju dve ideje.

Jedna je da studiraš jezike ovde, možda najpre tu kombinaciju koju si spomenuo, nemački kao glavni i engleski pored. A potom da odeš u Cirih i nastaviš tamo master i sve ostalo. Najveći deo Švajcarske priča nemački, a mislim i u samom Cirihu takođe. Ali, eto taman ti to saznaj. Posebno je to bitno zbog nastavka školovanja da bi znao na kom se jeziku uči.

Ovaj plan nije loš, ali ima realne nedostatke. Sa jezicima nisi spreman još uvek da radiš neki konkretan posao, zato bi ti neki konkretniji master bio neophodan. A sa druge strane, sami jezici bi ti olakšali kasniji upis mastera, apliciranje za studije tamo i samo studiranje i uklapanje u zajednicu kako obrazovnu tako i poslovnu kasnije. Ako bi se odlučio za ovako nešto, dosta je bitno da se baš na vreme, i to mislim koliko već sada, počneš da raspituješ o mogućnostima za nastavak studija. Master, doktorske. Koje škole, univerziteti postoje, koje obrazovne programe nude, koliko je tebi to zanimljivo, kakvi su uslovi apliciranja za strane studente itd, itd....

Ako bi unapred, dosta ranije zna u kom pravcu želiš da nastaviš svoje obrzovanje to bi ti pomoglo da tokom osnovnih studija ovde kod nas nadograđuješ svoja znanja i iskustva. Mogao bi pored studija da ideš na neke dodatne škole, kurseve, studentske edukacije i programe, prakse, volontiranja itd koji bi ti dali neka dodatna znanja mimo jezika koji učiš. Na primer, lupam, nešto iz sektora finansija, ekonomije...Ili šta god ti već želiš. Ali bi bilo logično da ima smisla i da te priprema za tvoj prelazak u Cirih.

Sa druge strane, možeš da uradiš obrnuto. Da studiraš neki drugi fax, nešto što te zaista isto tako interesuje. Spomenuo si psihologiju, politikologiju, književnost...Dok studiraš da radiš na usavršavanju nemačkog i engleskog jezika i da se naravno spremaš za odgovarajući master.

Takođe i u ovom slučaju bi bilo zgodno da se unapred raspitaš o mogućnostima koje ti se tamo nude. O opsegu studijskih programa. O eventualnim potrebama finansiranja i koliko bi se to uklapalo u tvoje mogućnosti? Da li bi ti bila neophodna stipendija (to je onda poseban posao)? Ovo što sam predložila su neki okvirni dugoročni planovi. Ne znam da li ti se sviđaju ili ne? Nism ti mnogo pomogla oko izbora konkretnih studija ovde. Nisi mi dao previše matreijala, sa jedne strane. A sa druge, mislim da to izbor faxa ovde može biti povezan sa opcjom koju za sebe želiš tamo. I ovde mladima uvek govorim da fax ne gledaju nikako samo kroz ono šta se polaže za prijemni. Pa čak ni kroz oblasti i predmete koji se proučavaju tokom te 3,4,5 godina studija. Već i kroz to za šta te taj fax sprema, koja su to potencijalna zanimanja i oblasti rada i koliko se to nekome lično sviđa ili ne. Svi aspekti su bitni, od prijemnog pa na dalje. Ali mislim da svi mi studiramo fax kao pripremu za neki kasniji profesionalni život. U tvom slučaju, mislim da je korisno da se raspitaš o mogućnostima obrazovanja, kasnijeg, tamo. I da sa rođacima popričaš i o mogućnostima zaposlenja.

Ali pre toga bi bilo zgodno da imaš neku viziju gde sebe u budućnosti vidiš u profesionalnom smislu. U Švajcarskoj postoje sigurno brojne mogućnosti. Svi znamo da je to zemlja poznata po izuzetnom bankarskom i finansijskom sektoru, po izradi najčuvenijih ručnih satova na svetu ( to je tamo zanatska delatnost dovedena do savršenstva koja je maltene grana umetnosti), po konditorskim proizvodima (pre svega čokoladama) kao i sirevima. Ali koje su još mogućnosti dostupne tamo, za tebe konkretno, o tome ti treba da se raspitaš i da istražiš još malo. Mislim da će ti ta neka vizija tebe tamo dosta pomoći da doneseš odluku šta da studiraš ovde. Tu sam, ako želiš još na ovu temu da pričamo. Pozdrav!

1254
14.03.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.