Pitanje savetnici

Prijemni za Britaniju?

Zanima me kako se polaže prijemni za neki fakultet u Britaniji ukoliko ste strani učenik? Ulaze li naše ocene iz srednje škole u obzir posto nemamo isti sistem školovanja?

586
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Draga Marija,

kada se odlučuješ za osnovne studije u inostranstvu, na primer u ovom slučaju Britaniji, pre nego što počneš da se spremaš za sve to (što je generalno duži proces nego za naše fakultete) trebalo bi da napraviš listu potencijalnih fakulteta. Tačnije listu tvojih želja. Onda da odeš direktno na njihove sajtove u admission office i da vidiš kakva su im pravila za upis stranih studenata. Moguće je sasvim da različiti fakulteti tj. univerziteti imaju različita pravila. U primcipu u Britaniji srednjoškolci pri upisu ne polažu prijemni već se samo računa njihov prosek iz škole. Ti kao strani student bi svakako morala da položiš test jezika, TOEFL ili možda neki drugi kao dokaz da možeš da pratiš nastavu. Što se ocena tiče postoje posebne institucije koje se bave "prevođenjem" ocena.
To se zove transkript ocena.

Da bi se upisao/la na strani univerzitet/koledž, moraš da dostaviš dokaz o svom uspehu, izemđu ostalog. Kako se u većini slučajeva naš obrazovni sistem i sistem ocenjivanja razlikuje od onog u zemljama u inostranstvu, neophodno je da im ga «dočaraš» i razjasniš. To podrazumeva petostepeni sistem bodovanja, način pohađanja nastave, koja je definisana, bez mnogo izbornih predmeta, itd. Same ocene u većini slučajeva neophodno je da idu uz zvanični transkript. U principu to bi škole trebalo da rade za đake, ali kako je mali broj naših učenika koji ovim putem u opšte pokušavaju da upišu škole u inostranstvu, to se ne dešava jer ne postoji praksa. Mi ti nudimo spisak sajtova institucija koje se time bave, gde imaš sve do detalja objašnjeno.

World Educational Services www.wes.org

North American Educational Group http://www.naeg.org/

Academic Choice www.academicchoice.com

NACES www.naces.members.htm

AACRAO www.aacrao.org/credential

Pozdrav, Milena.