Pitanje savetnici

Istorija umetnosti, fotografija, prosek za književnost u Novom Sadu

Treća godina sam Srednje škole ,,Svetozar Miletić", smer kulinarski tehničar. U drugoj godini sam shvatio da neću da nastavim gastronomiju, a i nisam nesto posebno naučio na praksi.Volim društvene nauke, umetnost, a ponajviše književnost. Introvertan sam, ali komunikativan. Hteo bih da upisem književnost, bez obzira što kažu da je biti kuvar perspektivno. Jedino se bojim reakcije roditelja. Možete li mi reći nešto više o studijama istorije umetnosti i fotografije? Koliki treba prosek imati u srednjoj školi za književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu? Unapred hvala.

1889
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

 Lepo je što si već sad prepoznao čime želiš da se baviš u budućnosti. Ne znam da li si ikada spomenuo roditeljima da ne želiš da nastaviš gastronomiju? Mogao bi da porazmisliš o tome da im otvoreno kažeš kako se osećaš. Razumem tvoj strah od njihove reakcije, ali možda te iznenade i odreaguju na način koji će se tebi dopasti. Pokušaj da im objasniš šta je uticalo na tvoju odluku, kako se osećaš, zašto se tako osećaš i sve ono što te muči. Jeste teško skupiti dovoljno snage da otvoreno porazgovaramo sa roditeljima, ali to ume da bude najbolje rešenje.

Što se tiče Odeljenja za istoriju umetnosti, postoji na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U Novom Sadu toga nema. U Beogradu na prijemnom ispitu se polaže test opšte informisanosti i test znanja iz istorije umetnosti. Koliko sam ja upućena, obično nije velika navala na ovom smeru, ali zavisi od generacije do generacije.

Više informacija o literaturi i prijemnom ispitu možeš pročitati ovde: http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/prijemni_ispit

A na ovom linku  http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/vodic_za_brucose možeš naći vodič za brucoše i adresu na kojoj možeš da postaviš pitanja studentima.

Studije fotografije imaš na Fakultetu primenjenih umetnosti,  na privatnom fakultetu - Akademiji umetnosti u Beogradu (pri ALFA Univerzitetu) , a u Novom Sadu na Visokoj tehničkoj školi.  Posao fotografa je uglavnom teško naći. Oni su retko zaposleni za stalno, većinom su angažovani po zadatku. Veliki broj ljudi se ovim bavi iz hobija, a mali uspe da sa tim poslom zarađuje dovoljno da ne mora da ima još neki posao pored (što bi u tvom slučaju moglo da bude npr. kulinarstvo :)).

Pogledaj u našoj bazi zanimanja više o opisu posla fotografa: http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/157

O smeru fotografija na FPU možeš videti na: http://www.fpu.edu.rs/programi/Osnovne/Fotografija.html

a na Akademiji umetnosti: http://www.akademijaumetnosti.edu.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=164&Itemid=139

Ovde pogledaj o smeru Primenjena fotografija na VTŠ:  http://www.vtsns.edu.rs/smerovi.php

Što se tiče proseka iz srednje škole, to zavisi od godine do godine i ne postoji pravilo. Naravno, uvek je bolji što veći prosek, ali to ne mora da budu odlučujuće. Ako dobro uradiš prijemni, uvek imaš šanse da stigneš one sa većim prosekom. Možda bi bilo dobro da popričaš sa nekim ko već to studira, i tako saznaš iz prve ruke kakvi su uslovi za upis.  

Ono što je zajedničko i za kulinarstvo i za fotografiju i istoriju umetnosti jeste potreba da se baviš nečim kreativnim i profesionalno ostvariš na taj način. Svaka od ovih profesija nudi tu mogućnost, tako da verujem da si na dobrom putu da pronađeš zanimanje koje će te ispuniti.