Savetnica

Želeo bih da upišem DIF, ne znam da li je pouzdano i isplativo za moju budućnost?

Pitanje:

Želeo bih da upišem DIF, ne znam da li je pouzdano i isplativo za moju budućnost?

Odgovor:

Pitanje koje si mi postavio i ako je jednostavno, zapravo je veoma teško i komplikovano za davanje odgovora.
Da li je pouzdano i da li je isplativo studirati DiF, ja ne mogu da znam. I ne mogu da kažem ni jeste ni nije.

Ekonomija naše zemlje je u zastoju i teško je predvideti kada će krenuti da se razvija i širi. A posebno šta će tada, ili pre toga biti finansijski isplativo i da li će biti uopšte posla u toj oblasti.
To ne važi samo za diplomu DIF-a već i brojne druge fakultete.

Šta to onda znači. Da pouzdanost i sigurnost, bilo finansijsku ili neku drugu ne  bi trebalo da tražimo u nazivu fakulteta već u sebi. U svojoj odlučnosti, svojim sposobnostima.

Načelno gledano DIF je fax koji nudi nekoliko načelnih mogućnosti, a to su studije sporta, studije rekreacije i studije fizičkog vaspitanja i sporta.

Neke od njih obezbeđuju pre svega rad u obrazovanju: predškolskim, osnovnoškolskim, srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama na pozicijama profesora fizičkog vaspitanja. Kao što verovatno i sam znaš broj radnih mesta u ovoj delatnosti ograničen je brojem škola, fakulteta i drugih ustanova koje sam spomenula a finansijski momenat u obrazovanju decenijama u nazad nije bio sjajan. Ipak, ako uđeš u neku od ustanova imaš stalan i siguran posao, sa stalnim ali ne velikim primanjima.

Sa druge strane mislim da ovaj fakultet kao i većina drugih može da ponudi brojne mogućnosti i opcije ako je osoba u to zanimanje, tu oblast i delatnost da kažem kolokvijalno "zaljubljena". Ako neko to doživljava kao svoj poziv, svoju strast i svoja interesovanja, velika je verovatnoća da će takva osoba pronaći prostor za svoje delovanje uvek. Da li će to biti finansijski isplativo i u kojoj meri to zavisi od brojnih faktora. Od umešnosti i sposobnosti same osobe, od okolnosti, konkurencije, grada u kojem radi i živi i tako dalje.

Na tebi je da proceniš  dalje premeriš ove moje reči i savete:)

1237
14.03.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.