Pitanje savetnici

Fitomedicina

Možete li mi reći neko opšte misljenje o fitomedicini (poljoprivredni fak. u Novom Sadu)? Opet, i uvek isto pitanje, verovatno najčešće postavljeno pitanje, kakva je mogućnost zapošljavanja posle završetka?

1236
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Draga Jelena,

Što se fakulteta tiče, i za ovaj kao i za mnoge na novosadskom univerzitetu važi da su više okrenuti praksi i malo napredniji nego neki njihovi konkurenti na beogradskom univerzitetu, koji su više naučno i istraživački okrenuti. To je zanimljiv smer, pošto o njemu razmišljaš predpostavljam da znaš otprilike o čemu se radi. Stručnjaci iz tehnologije i poljoprivrede su mi rekli da neko ko završi taj fakultet uvek u paru radi sa agronomom, i ono čine tim. Dakle osobom koja je diplomirala i ima zvanje inženjera agronomije.

Posla u ovoj struci ima, posebno u Vojvodini. Međutim, jako je malo kancelarijskog posla i posla u institutima i istraživačkim nekim centrima. Ta radna mesta se broje maksimum na desetine. Dok je pretežno posao ovih ljudi da rade na terenu. Što znači bilo na nekim poljoprivrednim dobrima, botanička bašta, rasadnicima, poljoprivrednimapotekama (mada kažu mahom honorarno)...Najveći deo od svega toga je na dobrima gde je posao dosta sezonski određen, pa ga najviše ima od proleća do jeseni i tada se radi dosta više od prosečnog radnog vremena, a van sezone opet ima dosta manje posla. Obilazi se to dobro, kontroliše se, osoba je za njega, tj. taj tim od njih dvoje odgovoran, razgovara i radi sa seljacima i ljudima koji rade direktno na polju....

U svakom slučaju, rečeno mi je da posla ima. Nećeš ostati nezaposlena. Jedino što je drugačije što nije tipičan kancelarijski posao, kao većina poslova danas, ali to ima i svojih prednosti i nedostataka. Nadam se da je ovo bilo dovoljno.

Pozdrav od mene, Milena.