Pitanje savetnici

Filmska režija

Obožavam da pravim filmove....tako da trenutno razmisljam da upišem režiju...ali ne znam koje su njene pozitivne strane a koje negativne (kod nas)? Da li me možete malo uputiti u to? Koliko je ona cenjena u Srbiji i da li se teško upisuje?

629
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Smatram da je režija kao zanimanje i kao fakultet jako cenjena kod nas. Kao u ostalom i svi drugi umetnički domeni. Režija može biti pozorišna i filmska, i mislim da su to dva odvojena smera kod nas na FDU, na njihovom sajtu se oko uslova i svega najbolje možeš informisati, evo na ovom linku imaš sve studijske grupe http://www.fdu.edu.rs/. 

Što se pozitivnih i negativnih strana tiče, to je dosta individualno pitanje. Pitanje toga zašto ti voliš da praviš filmove i tako dalje. Ne postoji neki objektivan odgovor na to. Moje mišljenje je, dakle krajnje subjektivno, je to da je pozitivna strana tog zanimanja i fakulteta što radiš i učiš nešto što apsolutno voliš i u čemu uživaš, što se baviš kreativnim stvarima a pri tom imaš priliku da učiš i postaneš obrazovana i jako kreativna osoba, koja nije sputana nekim konvencionalnim okvirima. I tako dalje i tako dalje. Negativna stvar je verovatno to što uspeh u ovakvoj oblasti ne zavisi isključivo od tvog talenta. A opet dosta se na njega oslanja, a ti na svoj talenat možeš da računaš sada ali ne znam koliko si siguran u njega. Ali tako je i sa slikarima, vajarima, glumcima i svim drugim umetnicima. uspeh nije unapred zagarantovan. Ali mislim da je više negativna strana to što živimo u maloj i ne tako bogatoj zemlji, a film je skupa umetnost. i to donosi ograničenja na neki način. verovatno da naši reditelji i drugi filmski stvaraoci ni izdaleka ne žive onako kako žive na zapadu i da ekonomskih problema oko stvaranja jednog filma ima mnogo više nego onihumetničkih.

Ipak, ja te podržavam da slediš svoj talenat i svoje snove i želje. To što je teško ne znači da treba odustati. U ostalom nije lako ni nekome ko upisuje pravni, ekonomski, medicinu....

Srećno!