Savetnica

Prijemni ispit za Beogradsku poslovnu školu

Pitanje:

Da li mozete da mi kazete kad je prijemni ispit za Beogradsku poslovnu skolu i koji predmeti su ponudjeni za prijemni? Takodje ako mozete da mi kazete koji je minimalni broj bodova za upis na budzet? Koji smer bi ste mi preporucili da upisem s obzirom da trenutno zavrsavam Drugu ekonomsku skolu, smer ekonomski tehnicar? Da li je moguce zavrsiti i cetvrtu godinu nakon vise poslovne i gde?

Odgovor:

Na ovoj internet adresi http://www.bbs.edu.rs/Media/Dokumenta/1183.jpg možeš pronaći ovogodišnju odluku škole o upisu studenata na prvu godinu po studijskim smerovima. Što se tiče minimuma bodova, to varira od godine do godine i ne postoji pisano pravilo. Nekada su generacije jače, nekada su slabije i ne postoji način da se to zna unapred. Isto tako, zavisi i od smerova – na smeru gde je velika konkurencija i mnogo prijavljenih, treba više bodova nego na ostalim.

Pogledala sam na njihovom sajtu da li ima nekih informacija o prijemnom ispitu, ali nisam ništa uspela da nađem. Verovatno će objaviti kada budu odredili tačan datum, zato ti proveravaj s vremena na vreme njihov sajt, kako bi znala informaciju na vreme. Takođe, objavljuju i u Informatoru, pa možeš otići do škole i proveriti tamo kada izlazi.

Za prijemni biraš dva predmeta koja ćeš da polažeš, a ponuđeni su poslovna ekonomika, osnovi ekonomije, sociologija, informatika i matematika. Postoji knjižica sa po 150 pitanja iz svakog predmeta i odatle bude određeni broj pitanja na prijemnom ispitu. Ta knjižica ne sadrži i tačne odgovore, već sama moraš da ih pronađeš.

Što se tiče izbora smera, preporučila bih ti da pogledaš na njihovom sajtu koji predmeti se u okviru kog smera uče. Tako ćeš moći i da porazmisliš koji su predmeti tebi najlakše išli i koje voliš, pa tako možeš odlučiti koji smer ti se sviđa i šta bi moglo da te zainteresuje shodno tvojim željama, mogućnostima i interesovanjima.

Što se tiče četvrte godine, na Visokoj poslovnoj školi postoji specijalizacija posle završene treće godine, to bi trebalo da se vodi kao specijalističke strukovne studije. Takođe, imaš mogućnost da nastaviš IV godinu na nekom privatnom ili na nekom državnom fakultetu, koji priznaje ispite sa Visoke poslovne škole (neki od njih su Megatrend i Singidunum), bilo u Beogradu, bilo u nekom drugom gradu (Novi Sad, Niš…). Kao što vidiš, postoji veliki broj mogućnosti i kombinacija, samo je pitanje šta će tebi najviše odgovarati.

1150
11.04.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.