Pitanje savetnici

Najperspektivniji posao?

Na osnovu vašeg stručnog mišljenja koji je posao najpespektivniji i sa kojim se može odmah naći zaposljenje? Koji fakultet treba da se završi za te poslove?

722
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Draga Andrea,

tvoje pitanje je baš, kako da kažem, preopšte. Najperspektivniji posao i onaj gde je najlakše naći zaposlenje nisu jedan te isti. Jer perspektivan posao je onaj gde se sada možeš zaposliti a u budućnosti ćeš kao stručnjak u tom polju biti tražena i cena tvog rada će biti visoka,a šansa da ostaneš bez posla jako mala. A ono zanimanje sa kojim sada najbrže možeš da se zaposliš ne mora u ošte da bude perspektivno, jer je možda mogućnost napredovanja skorro minimalna a samim tim i rast plate koja ti možda za 10 godina bude premala da bi se izdržavala. Kao i u modi u zapošljavanju postoje trendovi, to što je neko zanimanje sada trenutno jako zanimljivo i traženo ne znači da će tako biti za 10 godina ili čak i za 2,3, ili 4. To su sve pitanja od kojih zaboli glava i stručnjake iz ovih oblasti a kamoli nekoga ko tek treba da se zaposli ili studira. Ali podaci sa tržišta rada kažu da su trenutno u največoj potražnji zanimanja: profesori matematike, fizike, hemije, istorije, jezika....i drugih školskih predmeta. Međutim, uzrok tome nije taj što nema dovoljno ljudi koji su to studirali, već taj što većina njih to ne želi da radi jer plate nisu adekvatne, posebno ne za početnike. Osim toga traženi su inženjeri elektrotehnike. Što se nijh tiče mislim da je to realna situacija, to je jako važno i perspektivno zanimanje. Stručnjaci iz tih oblasti su jako cenjeni i plaćeni.

Takođe trenutno je jako aktuelna i ostaće u buduće oblast informatike, programerstvo i slične njoj oblasti. Kod nas u zemlji još uvek, posebno u Beogradu, dosta brzo zaposlenje nalaze ekonomisti, doktori, farmaceuti, građevinski stručnjaci...

Ipak, mislim da svoj izbor bi trebalo da zasnivaš ne samo na ovim informacijama. Naravno da ih uzmeš u obzir, ali da imaš u vidu i svoje sklonosti i kvalitete. Za pojašnjenja, javi se opat slobodno.

Srećno pri izboru. Milena