Savetnica

Da li mogu nekako da upišem medicinu posle Hemijske škole?

Pitanje:

Trenutno sam maturant Hemijske škole. Oduvek znam da želim da upišem medicinu, a ovu srednju sam upisala jer bih s njom našla dobar posao, u slučaju da nemam finansijskih uslova za dalje školovanje. Tada niko nije znao da sa njom ne mogu da upišem Medicinski fakultet, a sad su za njega potrebi završena Gimnazija ili škola medicinskog usmerenja. Tek skoro sam naišla na tu informaciju na sajtu Medicinskog fakulteta, a svi - od profesora do prijatelja nisu znali za tako nešto. Vukovac sam, uvek među najboljima, čak idem na takmičenja iz hemije, a u osnovnoj i iz biologije. Mislila sam da je latinski problem, i bila spremna da polažem test latinskog uz prijemni, ali svi Medicinski fakulteti u zemlji su rekli da za tako nešto ne postoji mogućnost. Sada, ni ne ide mi se na faks. Sve mi se čini tako besmisleno, bez ikakvog preterivanja. Ja jesam za lekara. Dobro mi idu sve prirodne nauke, ali me ne interesuju u suštini. Rado bih vanredno završila potrebnu školu, ali je to mnogo skupo. Uglavnom, ne znam šta da radim, demotivisana sam za sve, pogotovo za školovanje. Svi mi govore da bih bila uspešna u bilo kojoj oblasti koju izaberem, ali mislim da bih se bilo gde samo mučila, budući da ne postoji nešto sem medicine čemu bih mogla da posvetim toliko vremena kao profesiji. Da li sa nečim tipa biohemije ili molekularne biologije mogu da radim u zdravstvu? A pre svega, da li nekako mogu da upišem medicinu?

Odgovor:

Sigurna sam da ti sada nije lako, ali nemoj da očajavaš, nije kraj sveta i uvek postoje neke druge mogućnosti. Na sajtu svakog od medicinskih fakulteta piše da sa hemijsko-tehnološkom školom možeš da upišeš farmaciju. To je jako lepa oblast i tu će ti tvoja završena srednja škola veoma značiti, jer ima dosta hemije. Ne znam koliko voliš životinje, ali imaš i tu mogućnost da upišeš Fakultet veterinarske medicine. Na Visokoj zdravstvenoj školi u Beogradu postoji nekoliko smerova koji nemaju ograničenja što se tiče srednje škole, a čini mi se da je zanimanje najsličnije tvojim interesovanjima strukovni medicinsko-laboratorijski tehnolog (to bi ti isto bilo super, jer možeš da iskoristiš svoje znanje hemije). Posle toga možeš da nastaviš specijalističke studije.

Na ovoj adresi možeš da pogledaš i ostale smerove na Visokoj zdravstvenoj školi http://www.vzsbeograd.edu.rs/2011-05-26-17-32-46/2011-06-15-11-06-51/upis-osnovnih-strukovnih-studija/126-upis-u-prvu-gdinu-studi.html

U krajnjem slučaju, ako te baš ništa od ovoga ne zanima, možeš da upišeš nešto što ti neće biti teško da završavaš, ili da pauziraš godinu dana (mada to nije baš dobra ideja, jer se ponekad mladi mnogo opuste za tih godinu dana, pa na kraju odustanu od onoga što su započeli), i da završavaš vanredno srednju medicinsku. Veliki broj ljudi završava to vanredno, a ti bi verovatno sa svojom srednjom školom morala da daš samo neke diferencijalne ispite. U svakom slučaju, ništa te ne košta da odeš do najbliže srednje medicinske škole i raspitaš se o uslovima završetka vanredno, pa da porazmisliš o svojim mogućnostima, tačnije, da li si spremna ili ne da se posvetiš tome godinu ili dve, u zavisnosti od zahteva škole, kao i da li ipak postoji mogućnost da dođeš do novca za sve te ispite.

1342
07.05.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.