Savetnica

Šta da upišem?

Pitanje:

Završavam gimnaziju (opšti smjer) sa uspjehom 5,00. Cijeli život sam se trudila da učim što bolje da bih, kada za to dođe vrijeme, mogla da se upišem na koji god fakultet odaberem. Problem je u tome što sada nemam nikakvu ideju o tome šta bih trebala i htjela da studiram i čime da se bavim, a imam još samo 2 mjeseca do polaganja prijemnog (znam da se inače spremaju mnogo duže). Ne znam kako da prelomim, ni u kom pravcu da krenem jer se plašim bilo koje odluke - šta god da odaberem, djeluje mi konačno. Ne želim da se osudim na dosadan posao koji necu voljeti, ili od koga necu moći da živim onako kako želim (zarađujem dovoljno). Želim da se bavim profitabilnim poslom, da kada završim sa nekim projektom znam da sam nesto zapravo URADILA (stvorila, postigla), želim dinamican posao i putovanja. Treba mi neki smislen i važan posao, nikada ne bih mogla da radim nesto banalno (nadam se da ovo ne zvuči kao dječija maštarija, jer znam da bilo koji fakultet i posao nose sa sobom razne nepredvidive promjene i teškoce). Što se tiče predmeta koji se izučavaju u srednjoj školi, filozofija mi je najbliža, ali ne želim da budem profesor filozofije. Prema prirodnim naukama sam indiferentna, društvene su mi ok (ali mi ne odgovara način na koji su interpretirane u nasim udžbenicima). Matematika, fizika i sl. mi nisu interesantne. Uživam u umjetnosti, ali kao posmatrač. Moram da odlučim, i to brzo. Niko mi ne može reći: "upiši to i to", ali mi savjet stvarno treba.

Odgovor:

Naravno da ovo što si napisala ne zvuči kao dečija maštarija i u potpunosti je razumljiv način na koji razmišljaš. Prijemni ispiti se za neke fakultete spremaju duže, za neke kraće. Koliko to ima veze sa fakultetom, toliko ima i sa tvojim znanjem iz srednje škole – ako bi polagala neke predmete koji su ti dobro išli u srednjoj, onda je velika verovatnoća da će ti trebati manje vremena da ih spremiš. 

Što se tiče tvoje odluke, kao što si rekla, zaista niko ne može i ne sme da ti kaže šta da upišeš. To treba da bude tvoja  sopstvena odluka. Ono što treba da znaš je da nijedna odluka nije konačna, tj. nijedan fakultet ne nudi po završetku samo jedno zanimanje. Postoji čitav spektar zanimanja u različitim oblastima, i to je i svrha fakulteta – da te osposobi za različite poslove u oblasti koja te zanima. Ali isto tako, fakultet ti ne garantuje dinamičan posao i dobru zaradu. To je onaj ideal kome svi težimo, a dok to postignemo, čeka nas težak put. Svaki posao je u nekom trenutku dinamičan, u drugom ume da bude dosadan. Naš rad i trud nam obezbeđuju napredovanje, a samim tim i zaradu. Ponekad se desi da na početku karijere radimo banalne poslove, a da se vremenom uzdižemo, napredujemo. Uglavnom se tako dolazi do dinamičnog i željenog posla, vremenom. 

Što se tiče izbora fakulteta, ti si već napravila korak napred jer si prepoznala da te prirodne nauke ne zanimaju. To je dobro, jer možemo da se koncentrišemo na društvene. Napisala si mi da te interesuje umetnost, ali samo kao posmatrača. Mene je to, na primer, asociralo na istoriju umetnosti, jer sa tim zanimanjem možeš biti npr. kustos u muzeju. Oni koji završe ovaj fakultet i uspeju da se zaposle u struci, bave se organizovanjem izložbi, publicističkom delatnošću, sarađuju sa galerijama i još mnogo poslova koji su vezani za umetnost, a ne moraš da budeš umetnik. U ovom slučaju, dobro bi bilo da voliš i istoriju. Naravno, ovo je samo moja asocijacija. Treba uzeti u obzir i da je potražnja za zanimanjem istoričara umetnosti ograničena (što ne znači da ne postoje istoričari umetnosti koji pristojno zarađuju). 

Ne znam koji fakulteti postoje u Crnoj Gori, a ti mi nisi rekla da li želiš da upišeš fakultet tu ili u Srbiji možda? Porazmisli o tome čime još voliš da se baviš u slobodno vreme?  To ti može biti dobar pokazatelj šta bi moglo da bude tvoje idealno zanimanje. Da li imaš neki hobi?  Možeš da razmisliš u tom pravcu, da li bi možda volela da ti to ili nešto slično postane i zanimanje? Koje veštine si do sada stekla? Čime se bave ljudi iz tvog okruženja i da li te nečiji posao posebno interesuje? Postavi sebi ova pitanja i možda se približiš jasnijoj slici o svojim željama.

Predložila bih ti da uradiš i naše testove ličnosti, veština i interesovanja. Posle toga će ti biti ponuđena neka zanimanja koja na osnovu rezultata testa možda mogu da odgovaraju, pa tu možeš pogledati i njihove opise.  Link ka testovima možeš naći ovde:   http://karijera.bos.rs/testovi/

Takođe možeš da porazgovaraš  sa školskim psihologom ili nekim iz službe za zapošljavanje, i da pitaš da li imaju test profesionalne orijentacije koji bi mogla da uradiš. Možda ti rezultati testova i razgovor uživo  daju još  jasniju sliku.


Volela bih da kada uradiš ove naše testove, javiš mi rezultate i da li ti se neko dopalo, pa možemo još da porazgovaramo o tome. Nadam se da sam uspela bar malo da te približim rešavanju problema.

1318
07.05.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.