Savetnica

Gde mogu da studiram informatiku?

Pitanje:

Kraj skole se priblizava a ja se nisam odlucio koji fakultet upisati... Volim informatiku i to me bas zanima, ali to nema veze sa mojom skolom (poljoprivreda) ali ne mislim upisati polj.fakultet (zbog Hemije..?) Prosek ocena mi je uvek oko 4.00. Gde postoje Fakulteti za informatiku? Mozete li mi pomoci da se odlucim i imaju li jos kakva lepa zanimanja? Bavim se sportom ako to sta pomaze pri izboru.

Odgovor:

Dragi Marinko,

jako me je obradovao tvoj mejl, pre svega što sam u tvojoj školi često puta bila gost poslom i sarađivala sa nekim profesorima (Petar Savatijević i Vesna Cvijović) i osobljem iz škole. Znam da je škola jako dobrai da radite razne zanimljive stvari. Možda možeš i njima dvoma da se obratiš za pomoć i porazgovaraš, kaži im da sam te ja uputila: Milena Vuković.

Što se tvoje dileme tiče, informatika je jako zanimljiv i sada jako aktuelan izbor, taj smer se izučava na sledećim državnim fakultetima (privatne nisam gledala, ali ako hoćeš piši opet pa ću pogledati):

Univerzitet u Novom sadu/Prirodno matematički fakultet/matematika i informatika - ovde ti je njihov sajt

Univerzitetu u Nišu postoji Elektronski fakultet, smer Računarstvo i informatika

Univerzitet u Beogradu - Elektrotehnički fakultet - smer Elektrotehnika i računarstvo 

Univerzitet u Beogradu - Fakultet organizacionih nauka - Informacioni sistemi i tehnologije

Univerzitet u Novom Sadu - Fakultet tehničkih nauka 

Fakultet tehničkih nauka u Čačku

Univerzitet u Beogradu - Matematički fakultet - Informatika  

Univerzitet u Nišu - Prirodno matematički fakultet

Ima ih još, ima i viših škola i trogodišnjih studija. Ako odeš na wwwprijemni.infostud.com i kao ključnu reč u pretraživanju staviš informatika, izaći će ti spiak svih mogućih škola na kojima se studira sa direktnim linkovima i možeš odmah da vidiš šta ti je potrebno za prijemni. Što se drugih lepih zanimanja tiče ja mogu da ti izlistavam fakultet, ali to neće mnogo pomoći, bolje mi napiši koji te predmeti interesuju, ili koje oblasti, šta voliš da radiš, čitaš, slušaš...pa možda tako da ti pomognem. I na našem sajtu i na nekim drugim možeš naći spisak svih univerziteta i fakulteta u Srbiji, i privatnih i državnih. Pa pokušaj da izlistaš i i možda ti se nešto učini intarasantnim, pa mi opet piši sa nekim pitanjem.

Pozdrav, Milena.

2471
07.03.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.