Pitanje savetnici

Pravni ili Ekonomski?

Jako sam neodlučna i ne znam koji fakultet da upišem, dvoumim se između Pravnog i Ekonomskog, ali ne znam kako da odlučim između ta dva, šta da radim? Da li znate gde je najbolje da se radi test profesionalne orijentacije? I da li to vredi? Pozdrav!

1821
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Nije neobično što si neodlučna, i olakšavajuće je to što si izbor suzila na samo dva fakulteta. Razmisli o tome čime bi tačno volela da se baviš jednog dana. Da li sebe pre vidiš kao ekonomistu ili kao pravnika? Koje predmete bi više volela da učiš (nisam te pitala koje misliš da bi lakše učila, jer vidim da završavaš ekonomsku školu, pa sam to nekako podrazumevala). Pošto si već videla šta se uči na ekonomiji, razmisli da li si se pronašla u toj oblasti, da li misliš da bi mogla time da se baviš?

Evo nekih linkova o opisima ovih zanimanja koji će ti možda pomoći u odluci:

ekonomista http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/61

pravnik http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/58

opisi poslova Infostud http://poslovi.infostud.com/info/opisi-zanimanja/#3

Ovo je link ka najtraženijim zanimanjima u 2011. godini: http://poslovi.infostud.com/info/trazena-zanimanja/

Test profesionalne orijentacije možeš da radiš kod psihologa u tvojoj školi, ako ga ima. Ukoliko nema, možeš da odeš do Centra za informisanje i profesionalno savetovanje Nacionalne službe za zapošljavanje.

Adresa je Gundulićev venac 23-25 (I sprat). Telefon 011/2929-207, Radno vreme: radnim danima od 8 do 14h. Imaj u vidu da ćeš, zbog ograničenih kapaciteta, možda morati da sačekas neko vreme, odnosno dešava se od trenutka zakazivanja do termina za rad testova prođu i po 2 nedelje.

Druga opcija su privatne agencije koje za određenu naknadu  rade profesionalnu orijentaciju. Spisak licenciranih agencija mozeš videti ovde: http://www.nsz.gov.rs/page/info/sr/agencije.html

Mi smo pozitivno sarađivali sa agencijom Simeks na primer.

Da li sam test vredi, to zavisi. Nekome je pomogao, nekome nije i to je individualno. Ništa te ne košta da pokušaš, možda tebi baš bude od pomoći.

Evo linka ka našim online testovima, možda ti budu zanimljivi i pruže ti neku približnu sliku o tvojim interesovanjima:

http://karijera.bos.rs/testovi/