Savetnica

Državni fakultet u Beogradu, a da je vezan za Ugostiteljstvo - kuvara?

Pitanje:

Koji državni fakultet u Beogradu ima, a da je vezan za Ugostiteljstvo, tačnije kuvara? Da li je Amerika najbolji izbor za mene?

Odgovor:

U Beogradu postoji Visoka hotelijarska škola, u okviru koje postoji  smer gastronomija. Kao dodatak, postoje kulinarski kursevi. Čini mi se da je većina kuvara završavalo kurseve da bi se bavili tim poslom.  Ti, kao što vidim, već završavaš Ugostiteljsku školu i super je što imaš već znanje o ovoj oblasti. Kulinarstvo je zanimanje koje će sigurno još više rasti, jer je trend u svetu da padaju cene hrane i da se ljudi sve više hrane u restoranima, jer nemaju vremena da kuvaju.

Što se tiče Amerike, ne znam tačno da ti kažem kako stoje tako stvari sa tim zanimanjem, ako pitaš zbog toga i želiš i tamo time da se baviš, ali mislim da je perspektivno zanimanje, jer bi mogao da usavršiš npr. našu domaću kuhinju, i tamo da uneseš novine u njihov način ishrane.

Veliki broj  ljudi, kada završe određene kurseve kulinarstva, odu na neki brod na 6 meseci, godinu dana ili više, i tamo rade kao kuvari. To je super mogućnost da radiš ono što voliš, a samim tim i da obiđeš i upoznaš razna mesta, pa ti se možda otvori neka nova mogućnost.

Evo linka Kulinarske federacije Srbije, pa ćeš možda tu pronaći neku zanimljivu edukaciju,  a možeš da probaš i da im postaviš neko pitanje ako te interesuje:   http://www.kfs.org.rs/

3179
07.05.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.