Savetnica

Da li je dobar smer Tehničar za obezbeđenje?

Pitanje:

Da li je dobar smer Tehničar za obezbeđenje?

Odgovor:

Sve stručne škole pružaju mogućnost da se po završetku zaposliš, ukoliko ne želiš dalje da nastaviš školovanje. Tokom školovanja bi imao neke veoma interesantne predmete, kao što su osnovi krivičnog prava i kriminalistike, borilačke veštine, zaštita od požara i slično. Pogledaj predmete na  http://pravnobiroskola.edu.rs/smerovi/tehnicar-obezbedjenja  (koliko sam ja videla, u svim srednjim školama sa ovim smerom, predmeti su isti).

Verujem da si sada najviše zainteresovan za obrazovanje, ali bi dobro bilo da počneš da razmišljaš i o poslu koji bi radio po završetku ovog smera.Ukoliko se odlučiš da upišeš ovu školu, moguće je da ćeš imati ograničen izbor fakulteta kasnije, obzirom da je stručna škola i da možda nećeš moći lako da se preorijentišeš. Zbog toga bi bilo dobro da razmisliš i o dobrim i o lošim stranama sa kojima bi morao da se suočiš ako smatraš da je ovo pravo zanimanje za tebe, pa tek onda da odlučiš.

 Posao tehničara obezbeđenja je da čuva objekte i pokretnu imovinu. Ovaj veoma odgovoran posao obavlja se po svim vremenskim uslovima i noću, a u radu se, pored ostalog, koristi oružje. Prilikom izbora ovog zanimanja obavezno je pohađanje vatrogasnog kursa. Pored ovih, tehničar obezbeđenja može obavljati i druge poslove, kao što je recimo upućivanje stranke na mesto gde može obaviti posao zbog kojeg posećuje određenu instituciju. Potrebna su osnovna znanja iz oblasti administracije i poznavanje rada na računaru. Osoba koja se bavi ovim poslom treba da ima dobro telesno zdravlje, odlično čulo vida i sluha i normalno razvijene govorne sposobnosti. Važno je i da bude staložena, prisebna, snalažljiva i sa osećanjem odgovornosti.

Ovo je posao koji nosi mnogo odgovornosti i preporučila bih ti da dobro razmisliš pre nego što odlučiš da li je ovo zanimanje za tebe. Pogledaj spisak predmeta u školi, kako bi znao da li bi mogao to da učiš. Pokušaj da pronađeš nekoga ko već ide u ovu školu kako bi te detaljnije upoznao sa programom, sa tim da li postoje udžbenici, kakva je dalja perspektiva.  Razmisli o svim uslovima pod kojima bi verovatno morao da radiš i da li si spreman na to.

1552
15.05.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.