Pitanje savetnici

Inžinjer zaštite životne sredine

Želela bih da upišem inženjerstvo zaštite životne sredine. Medjutim, moj tata nije time oduševljen jer misli da sa tim poslom nemam nikakve perspektive. Mozete li mi reci nešto o tom smeru, koje su oblasti zaposlenja i da li cu moci da se bavim poslom u svojoj struci i kako ce to da izgleda...

Pomozite mi da tati objasnim da je to super smer. Hvala!!!

1676
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Draga Majo,

ja zaista smatram da je to struka za koju ce u buducnosti biti posla, sve vise. Mozda je tvoj tata u pravu, ali to je moje misljenje jer mi tako deluje logicno. I mislim da kada neko u tvojoj situaciji pravi izbor treba da razmislja nekoliko godina u napred i da se bavi time sta ce kada on/ona pocne da radi biti aktuelno. A to ne moraju da budu ista ona zanimanja koja su trenutno aktuelna. Jer se trziste rada rapidno menja i menja ce se sve vise i vise. Posto mi nismo jos uvek dovoljno razvijena zemlja, a svi se nadamo da idemo tim pravcem skroz je logicno da ce se i kod nas u oblast zivotne sredine ulagati sve vise i da ce se ona razvijati. Posebno sto kod nas postoji tradicija iz nekih srecnijih vremena, koja je bila prekinuta ratovima i svim ostalim sto smo prosli kao drustvo. Opet, ponavlja, ja nisam futurolog i ne mogu da kazem zasigurno da ce tako biti, ali licno mislim da hoce.

Iz te prespektive, a posebno sto je to nesto sto tebe licno interesuje - sto se ja uvek trudim da ohrabrim kod vas, mislim da je to dobar izbor. Mislim da ces u onome sto te iztinski interesuje biti mnogo uspesnija nego u necemu sto ti je nametnuto. Kod nas postoji deo, ogranak ministarstva koji zaposljeve ljude iz te oblasti. Razne inzenjere, tehnologe raznih struka. Neki rade menadzerske, strateske poslove a neki poslove inspekcije itd. Iskreno o toj oblasti i samom smeru na fakultetu nemam dovoljno nekih insajderskih informacija. Mogu da ti kazem ono sto se nudi na netu. Ono sto ja mogu da primetim jeste da se u poslednjih deset godina povecao broj fakulteta koji nude neku opciju zivotne sredine kao teme studiranja, a koju ranije nisu imali. Ta povecana ponuda verovatno govori i o povecanoj potraznji., Ako bi upisivala smer na bioloskom fakultetu, verujem da je kvalitetan jer je takav i sam fakultet. Kao sto rekoh posle toga bi mogla da radis u nekoj instituciji drzave koja je specijaliyovana za to, moguce i u privatnom sektoru u nekim fabrikama, koncernima ili tome slicno. Nisam sigurna da li jos zaposljavakju takve strucnjake ali je sigurno da ce morati da bi mogli da prate standarde ekoloiske koji ce se u buducnosti nametati sve vise. Pored toga mogla bi kao naucnik-istrazivac time da se bavis u nekoj naucnoj instituciji, institutu ili na samom fakultetu. Moguce je da neke NVO takodje zaposljavaju strucnjake iz te oblasti. Takodje verujem, da je to oblast koja ti omogucava usavrsavanje u inostranstvu i eventualni rad napolju. Ne znam da li su ovo dovoljno cvrsti dokazi da bi ubedila tvog tatu. To je najvise sto mogu da ponudim u ovom trenutku. Mozda da se obratis jos nekom strucnjaku iz same oblasti.

I zelim ti srecu. Pozdrav, Milena.