Savetnica

Perspektiva sa biohemijom

Pitanje:

E, dobro sam razmislila, pomirila se da ne mogu medicinu i sviđaju mi se i farmacija i biohemija, s tim da me biohemija više privlači, ali čula sam da mnogi nigde ne mogu da nađu posao sa tim smerom, jer samo medicinski biohemičari mogu da rade medicinske analize, pa da li je to tačno? I da ima mala mogućnost da se ide na doktorat u Nemačku ili Austriju, ali da se obično ne dobije stalan posao tamo, pa se ovde vrate sa doktoratom i bez posla. Dakle, ja bih definitivno upisala biohemiju, samo da znam da neću morati da tražim posao na trafici posle toga :)

Odgovor:

Drago mi je da si pronašla ono čime bi volela da se baviš i mislim da će ti super ići obzirom da si završila hemijsku školu i da već imaš mnogo predznanja o toj oblasti. Razumem tvoju brigu oko zaposlenja, i to je nešto sa čime se mladi često danas susreću. Niko ne može da ti garantuje da li ćeš i kakav posao imati kada završiš bilo koji fakultet. Dobro je što razmišljaš već sada o doktoratu, ali dok ti stigneš do doktorata, ima još mnogo vremena – dok završiš osnovne studije, pa master - zato nema potrebe da unapred razmišljaš baš toliko daleko. Ako smatraš da je to odgovarajuće zanimanje za tebe, ako se dovoljno potrudiš i budeš strpljiva, verovatno ćeš na kraju doći do posla koji želiš. Svi mislimo da ćemo naći odmah po završetku fakulteta posao o kome smo sanjali, ali je situacija takva da moramo da promenimo nekoliko poslova dok ne dođemo do željenog. Mladi često odbijaju to da prihvate. Pri tom, više pažnje obraćamo na to ko nije uspeo da se zaposli, nego na to ko je uspeo i koliko ljudi ima posao u toj struci.

Ja sam takođe čula da u laboratorijama mogu da rade samo medicinski biohemičari, odnosno lekari sa specijalizacijom iz medicinske biohemije, što biohemičare i molekularne biologe demotiviše da traže posao u zemlji i usmerava na postdiplomske u inostranstvu. Ipak, oko toga bi najbolje bilo da se konsultuješ sa nekim ko već  studira biohemiju ili sa nekim profesorom sa fakulteta (obično su raspoloženi da pomognu budućim studentima), jer oni sigurno znaju da ti daju tačnije informacije. Verovatno će se do tvog završetka i situacija sa studiranjem u inostranstvu promeniti.

Evo jednog linka ka odgovoru na pitanje gde može sve da se radi sa biohemijom: http://karijera.bos.rs/savetnica/37/gde-mogu-da-radim-ukoliko-zavrsim-biohemiju.html

3400
22.05.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.