Savetnica

Matematički fakultet, smer matematika

Pitanje:

Zdravo! Mene zanima gde ja mogu sa završenim Matematičkim fakultetom (matematika, ne informatika) da se zaposlim, a da to nije prosveta ili naučno-istraživačka delatnost. I da li je dobra potražnja za matematičarima van prosvete i nauke, na primer u kompanijama, preduzećima, investicionim fondovima...? Hvala unapred!

Odgovor:

prema našim saznanjima koja su zasnovana na informacijama datim na sajtu Matematičkog fakulteta i na primerima nekoliko poznanika, čini se da su matematičari veoma traženi i van prosvete i naučno-istraživačke delatnosti. U istraživanju najtraženijih zanimanja u 2011. godini, ne vidi se mnogo oglasa gde se matematičari traže, ali prema našim saznanjima, to ne znači da nemaju posla, već da se dešava da dobiju posao i pre završetka fakulteta, ukoliko se npr. dobro pokažu na praksi, preporuči ih neki profesor i slično.

Na sajtu Matematičkog fakulteta možeš pogledati gde sve matematičari mogu da se zaposle:

http://www.matf.bg.ac.rs/cp/23/gde-mogu-da-se-zaposlim-%C5%A0ta-mogu-da-radim/

a takođe i kakva je perspektiva sa matematikom:

http://www.num-opt.matf.bg.ac.rs/latzastud.htm

Slične podatke možeš pronaći i u našoj bazi zanimanja:

http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/246

Naravno da je bitna perspektiva nekog fakulteta, ali je takođe bitno i koliko ti truda, rada, strpljenja i ambicija uložiš u to. Moguće je da nećeš odmah po završetku naći posao koji si oduvek želeo, ali vremenom, kako stičeš radno iskustvo, tako ti se povećavaju šanse da se zaposliš i radiš posao kakav želiš. Zato budi uporan i vredan, i veruj da ćeš ispuniti ono što želiš.

1841
30.05.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.