Savetnica

Agroekonomija i fitomedicina

Pitanje:

Pozdrav :) već sam se jednom prilikom javljao na ovu temu, konkretno u vezi meteorologije. Sada je moj spisak daleko uži, a reč je o Poljoprivrednom faklultetu. Pitanje je sad: koji smer upisati od dole navedenih? 1.) Agroekonomija 2.) Zaštita bilja . . . 3.) Ratarstvo 4.) Voćarstvo Opcije sam namerno izdvojio tačkicama, jer na osnovu saznanja koje ja imam, u uži izbor su ušli agroekonomija i fitomedicina (zaštita bilja) jer su to perspektivniji smerovi. Nisam neki ljubitelj hemije, koje ima dosta na fitomedicini, te se može reći da će mi prva želja verovatno biti Agroekonomija. Mene zanima koliko je to perspektivan smer? I šta agroekonomija uopšte znači? Jer to je dosta specifičan smer, nit si ekonom, nit si agronom, pa me brine kasnije nalaženje posla!? Koja je vaša preporuka na osnovu 4 navedena smera? Imam još svega 15 dana da odlučim.

Odgovor:

Dobro je što si se ti već raspitivao o smerovima. Slažem se sa tim da treba izabrati najperspektivniji, ali, sa druge strane, treba da gledaš i na to da ti se predmeti koliko’toliko dopadaju i ne budu ti naporni za uičenje. Zato je dobro što si odredio prioritete.

Agroekonomijom postaješ stručnjak za poljoprivredu, ali sa ekonomske strane, koji se bavi planiranjem razvoja agrara. Ovaj smer ima dosta opštih ekonomskih predmeta, tako da postoje slučajevi u kojima se ljudi sa agroekonomijom bave više opštom ekonomijom nego agrarnom. Detaljnije o ovom zanimanju možeš pogledati u našoj bazi zanimanja: http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/141 

Što se tiče fitomedicine, ona postaje sada sve popularnija i, po našim saznanjima, ima dosta posla u ovoj oblasti. Na ovom linku možeš videti odgovor na slično pitanja: http://karijera.bos.rs/savetnica/69/fitomedicina.html

Posla u ovim oblastima, prema onome što smo mi čuli, ima, posebno u Vojvodini, što je za tebe super, obzirom da si iz Zrenjanina. Za koji god smer da se odlučiš, verujem da ćeš se super snaći ukoliko budeš vredan, radan, uporan i strpljiv. Prilagodi svoje ambicije potrebama fakulteta i kasnije tržištu rada, kako bi mogao najbolje da iskoristiš priliku koja ti se bude ukazala jednog dana.

Na sajtu Poljoprivrednog fakulteta je detaljno opisano kakva je svrha studija, ciljevi i sl. tako da ti i to može pomoći da se odlučiš za određeni smer. Pogledaj na sajtu http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/viewall/1  i razmisli u kom od ovih smerova se najviše prepoznaješ.

3056
08.06.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.