Savetnica

Kakva je mogućnost zaposlenja diplomiranih istoričara?

Pitanje:

Kakva je mogućnost zaposlenja diplomiranih istoričara? Koliko se čeka na birou i koliko njih u procentima završava godišnje i gde sve mogu da se zaposle? Ja sam tek 1. godina, počelo je solidno za sada, ali ipak me interesuje šta posle završetka. Od 6 razreda mi je to želja da studiram i ispunila mi se, jedan sam od boljih u našoj grupi nadam se da ću da završim. Iako na našem fakultetu od 35 studenata do 4 godine stigne svega nekoliko, ja se nadam da ću svojim trudom uspeti da završim u roku ali i da se zaposlim. Šta mi vredi diploma ako cu 10 godina čekati na posao!!! Pozdrav .

Odgovor:

iz ovoga što si mi napisao može da se nasluti da si veoma ambiciozna i vredna osoba, što su odlične osobine za nekoga ko želi da uspe. Ne može mnogo ljudi da se pohvali time da od osnovne škole zna šta želi da studira, a ti si želju ispunio i to veoma uspešno. 

Razumem tvoju brigu oko zaposlenja, ali si i sam verovatno svesan da je takva situacija sa skoro svim zanimanjima danas. Niko ne može da ti garantuje ni siguran posao, niti dobru platu, ma šta da si završio. Vidim da si svesan toga koliko si vredan, i mislim da je to odlična polazna tačka da ostvariš i drugi deo svoje želje – da se baviš onim što voliš. Obzirom da si na vreme počeo da razmišljaš o svojoj budućnosti, imaš još dosta vremena i prostora da stvoriš sebi dobru perspektivu.

Verovatno ti je poznato da se diplomirani istoričari najčešće zapošljavaju u školama, manji broj u istraživačkim institutima (ukoliko imaju visok prosek i sklonost ka istraživačkom radu). Čekanje na birou odnosno prijavljivanje na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje nije garant dobijanja posla, jer ta instotucija nije u obavezi da ti pronađe zaposlenje. Mladima savetujemo da se oslanjaju na svoje sposobnosti, da aktivno traže posao, da se umrežavaju i ostalo.  Postoje kursevi aktivnog traženja posla kojima možeš da pristupiš ne bi li više saznao o tome.

Možeš da pronađeš osobu koja je završila istoriju i radi posao koji bi ti želeo, i raspitaš se kako je došla do tog posla. Da li se bavila još nečim pored fakulteta (neko dodatno obrazovanje), šta poslodavci traže (to možeš da pitaš nekog ako je već  išao na razgovore), kakve veštine i znanja bi trebalo da poseduješ i slično. Sve to bi moglo da ti pomogne da na vreme počneš da radiš na sebi kako bi jednog dana imao da ponudiš poslodavcu nešto što će te izdvajati od drugih. Iz naših iskustava znamo da postoji puno istoričara koji nisu uspeli (ili nisu ni želeli) da nađu posao u osnovnoj struci, pa su se zaposlili u nevladinoj organizaciji, privatnom preduzeći, državnoj odnosno vladinoj instituciji, I slično.

Postoji danas mnogo vidova neformalnog obrazovanja koja ti mogu pomoći da unaprediš svoje veštine. Npr. ako bi voleo da se zaposliš u školi, možeš da odeš na kurs komunikacionih veština, predavačkih ili nešto na tu temu.  Danas je bitno biti I timski radnik, jer je nemoguće raditi potpuno samostalno.

U našoj bazi zanimanja možeš naći neke podatke o zanimanju istoričara – opis posla, gde bi sve mogli da rade, kakve su obično plate i sl. Klikni na link:  http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/99

 

2233
25.06.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.