Savetnica

Da li je fakultet Zaštite na radu perspektivan?

Pitanje:

Da li je fakultet Zaštite na radu perspektivan?

Odgovor:

Teško je reći koliko je neki fakultet perspektivan. Nijedan ne garantuje siguran posao po završetku ili dobru platu. To dosta zavisi, pored potražnje za određenim radnim mestima i generalne situacije u privredi (da li je kriza, ima li investicija itd), kao i od tebe lično, od tvog truda, angažovanja, upornosti, strpljenja.  Koliko ja znam u Nišu postoji Fakultet zaštite na radu, koji upisuje solidan broj studenata godišnje. Zaista je veliko pitanje u kojoj meri je tržište rada u Nišu i okolini spremno da apsorbuje toliku količinu kadra. To će možda bolje znati u niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje ukoliko ih pitaš koliko imaju lica na evidenciji sa tom diplomom i da li savetuju generalno to zanimanje.

Opet, pitanje za tebe je i da li s spremna da se po završetku fakulteta preseliš zbog posla ili ti je prioritet da ostaneš u Nišu?

Posle ovog fakulteta možeš raditi kao inženjer zaštite životne sredine, inženjer zaštite na radu, inženjer zaštite od požara, kao službenik u nekoj državnoj instituciji za zaštitu životne sredine. Danas postoji i veliki broj nevladinih organizacija koja se bave temom zaštite životne sredine. Posebno su u inspektoratima i inspekcijskim službama zastupljeni kako inženjeri zaštite na radu, tako i inženjeri zaštite od požara. Radna mesta na kojima može da se radi posle ovog fakulteta zavise i od smera koji bi upisala. O radnim mestima možeš više naći u našoj bazi zanimanja:

http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/232

http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/262

http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/253

Posto je tema zaštite životne sredine sve popularnija, danas postoji veliki broj institucija koje pružaju neformalno obrazovanje gde možeš steći dosta znanja o onome što te zanima pored fakulteta. To ti verovatno može povećati šanse za posao jednog dana.

Kako bi uvidela koliko je fakultet perspektivan, možda ne bi bilo loše da pregledaš i neki sajt sa oglasima za radno mesto koje te zanima (http://www.infostud.com/  , http://www.lakodoposla.com/  i sl.). Ipak, treba imati u vidu da je to stanje sada, a pitanje je kakvo će biti za 3, 4, 5 godina. Ja sam npr. naišla na oglase za menadžere zaštite životne sredine. Takođe možeš i da popričaš sa nekim ko je već završio ovaj fakultet i postaviš mu sva pitanja koja te interesuju (kako je došao do posla, koliko mu je vremena trebalo da se zaposli i sl.), mislim da ti osobe sa završenim tim fakultetom mogu najviše pomoći da dođeš do odgovora koji ti je zanimaju.

 

Sliku smo našli ovde.

2784
25.06.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.