Savetnica

Nisam sigurna koju srednju školu da upišem, ali želim da studiram jezike.

Pitanje:

Ee ovako :) Uvek sam tačno znala šta želim da završim, a to je srednja gimnazija društveno-jezički smer, a kasnije Filološki fakultet.. Međutim, sada nisam sigurna za srednju školu... U mom gradu gimnazija nije baš tako ''jaka'' škola, i mislila sam da li postoji šansa da završim srednju medicinsku, a kasnije Filološki fakultet? Znam da zvuči totalno glupo, ali u ovoj gimnaziji strani jezici su engleski, ruski i latinski. Ja engleski govorim skroz, isto i nemački,ruski, na fakultetu bih upisala srpski, engleski, nemački i francuski, u zavisnosti od toga koliko jezika može da se upiše ;)

Odgovor:

Ne zvuči glupo, i lepo je što već sada znaš šta bi želela da studiraš. Ali naravno, pre toga treba odabrati srednju školu.

Dobra stvar srednje medicinske o kojoj razmišljaš je što bi ti već po završetku ove škole mogla da radiš, jer srednje stručne škole upravo za to uglavnom i služe – osposobljavaju za rad odmah po završetku, to je bar ideja. S druge strane, gimnazija ti pruža opšte znanje i ona je uglavnom za one učenike koji su sigurni da kasnije žele da nastave školovanje. Preporučila bih ti da dobro razmisliš o obe škole. Možda ne bi bilo loše da na jedan papir staviš ZA i PROTIV  upisa i jedne i druge škole i posle uporediš. Ja ću ovde navesti neke argumnente za i protiv, a ti možeš sama da nastaviš.

Ako sam te dobro razumela, ti bi upisala medicinsku školu samo zbog jezika koji se tamo uče? Da li se tebi uopšte dopada medicina? Da li si pogledala i ostale predmete? Medicinu uglavnom upisuju oni koji će ili nastaviti to da studiraju na fakultetu, ili koji žele odmah po završetku srednje škole da se zaposle u domu zdravlja, bolnici, na klinici i sl. Druga stvar je što se tu ne uče jezici onako kako se uče u gimnaziji. Uglavnom bi učila stručne reči, koje kasnije ne bi mogla da primeniš u tolikoj meri na fakultetu. Pogotovo latinske reči i izraze, jer je medicina puna takvih. S druge strane, ako te imalo privlače medicinski predmeti, ko zna, možda se na kraju prepoznaš u tome pa poželiš da studiraš medicinu.

Da li si razmišljala o tome da li postoji gimnazija koju bi upisala u nekom obližnjem gradu? Veliki broj srednjoškolaca, ako nema u svom gradu srednju školu koju želi  da upiše, putuje u obližnji. U svakoj gimnaziji u društveno-jezičkom smeru uče se dva strana jezika 4 godine, i latinski 2 godine. Razlika između opšteg smera i društveno-jezičkog je što bi ti imala veći broj časova stranog jezika nego oni sa opštim smerom. Broj časova raste sa godinom koju pohađaš. To što škola nije “jaka”, kako ti kažeš, ne mora da znači da će se to loše odraziti po tebe, ukoliko si ti spremna da učiš. Uvek postoji opcija privatnih časova ili škola za učenje stranih kezika (kursevi i slično), ili ti kod kuće sama možeš da učiš ono što misliš da je propušteno.

Na Filološkom fakultetu možeš da izabereš samo jedan primarni jezik koji ćeš studirati. Znači, biraš da li ćeš studirati srpski, engleski, nemački ili neki drugi jezik. Pored tog određenog jezika, biraš još jedan kao drugi jezik. Znači, ukoliko npr. izabereš da studiraš engleski jezik, možeš izabrati npr. nemački kao drugi jezik. Kada pogledaš spisak predmeta, videćeš da li možeš kao izborni da uzmeš još neki jezik, to stvarno ne bih znala da ti kažem. U svakom slučaju, ti imaš još dosta vremena da se raspitaš o fakultetu i da odlučiš koji te jezik najviše zanima. Sada je najbitnije da izabereš srednju školu koja je najsličnija tvojim interesovanjima.

Evo jednog linka ka Vodiču za osnovce koji će ti možda biti od pomoći pri tvojoj odluci:

http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/

 

Sliku smo našli ovde.

1357
25.06.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.