Pitanje savetnici

Biologija u inostranstvu?

Treća sam godina prirodno-matematičkog smera u gimnaziji. Od nauka najvise volim biologiju, a posebno sam zainteresovana za životinje. Ranije sam razmišljala o upisu veterine, ali sada se dvoumim. Volela bih da studiram u inostranstvu (verovatno SAD-u) i interesuje me kakve su pripreme za to potrebne, kakvi se testovi polazu pri upisu, na koje nacine mogu doci do stipendije... Koji biološki smerovi se nude na univerzitetima i koji od njih su trazeni?

695
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Dosta pitanja si postavila na jdnom. Potrudiću se da odgovorom na sve. Prvo, u poslednjem trenutku si se javila jer je proces za upisivanje na njihove fakultete odavde dosta komplikovan i treba dosta vremena. Tako da ako sada kreneš u tu priču, sve ćeš stići na vreme. Na našem sajtu imaš sve objašnjeno u koracima kako to funkcioniše. Pa da ja ne bih prepričavala sve to, savetujem ti da odeš na mingl/karijera/studije u inostranstvu i naći ćeš sve redom šta se radi.

S obyirom da si prirodno matematički smer, i pretpostavljam dobar đak, svi ti testovi mislim da ti neće biti problem. Engleski se takođe polaže, TOEFEL test. I za to verovatno bi trebalo da se spremaš. Ali postoje mesta gde možeš da se spremiš i da ih polažeš. Ovaj test ti je obaveyan a osim toga yavisi od toga koji fakultet izabereš.

Univerziteta i fakulteta u SAD ima preko 4 hiljade. Tako da ja ne mogu da ti kažem koji je bolji za nauku koju ti želiš da studiraš. Ali i na našem sajtu možeš naći neke spiskove fakulteta, posebno onih koji daju stipendije stranim studentima. A moraš svakako da ideš na internet i pretražiš sama i nađeš neki uži izbor.

To ti je prvi korak, da izabereš neki uži spisak fakulteta na koje želiš da se prijaviš. Onda odeš na njihove sajtove i pogledaš kakva im je upisna politika, šta se polaže i tako dalje. Većinu tih testova polažeš samo jednom i umnožiš rezultate i pošalješ ih svima. Onda pogledaš kako možeš da apliciraš istovremeno i na stipendiju, da ne bi plaćala cele studije, jer to nije jeftino, posebno za nas.

Ako si dobar djak, dobro položiš testove i napišeš dobro pismo aplikaciono sa svojim razlozima zašto oni treba baš tebe da prime mislim da su ti velike šanse da dobiješ od njih stipendiju. Na njihovim sajtovim možeš isto često da nađeš linkove na mesta gde još možeš da potražiš stipendije. Ali ja ti savetujem da apliciraš na one univerzitete i koledže koji već daju stranim studentima školarine.

Postoje agencije, uglavnom kod nas turističke, koje nude pomoć u ovom procesu. Naravno za novac. Ne znam da li ih ima u tvojoj okolini ali u Beogradu znam da ih ima. Ali ne znam ni jednu koju bih ti mogla preporučiti, jer nisam upoznata sa njihovim radom. Ali znam da postoje. To je to ukratko. Ako ti nisam sve dovoljno pojasnila, molim te, piši mi ponovo i potrudiću se da uđem u detalje.