Savetnica

Kako funkcioniše prelazak iz jedne srednje škole u drugu?

Pitanje:

Završila sam prvu godinu srednje Ekonomske škole, smer Komercijalista-ogled. Međutim, shvatila sam da sam pogrešila i želela bih da se prebacim u drugu školu. Zanima me Saobraćaj, međutim te škole ovde gde živim nema, ali mogla bih da idem u Šabac ili Tuzlu. Kako to prebacivanje funkcioniše i kada bih se prebacila da li bih išla opet u prvu godinu ili nastavila školovanje sa drugom? I još nešto me zanima, kada bih i dalje ostala ovde u istoj školi, da li bih sa ovim smerom Komercijalista-ogled mogla da upišem Filološki fakultet ili Kriminalistički?

Odgovor:

Ono što ja znam što se tiče prebacivanja iz jedne škole u drugu je da, ukoliko želiš da se prebaciš u školu koja je sličnog programa kao ona u kojoj si trenutno (npr. iz jedne gimnazije u drugu, iz jedne ekonomske u drugu), onda ostaješ na istoj godini na kojoj si u trenutku prebacivanja. Jedine informacije o prelasku u različitu školu sam našla na forumima, gde učenici kažu da se polaže razlika predmeta, ali bi najbolje bilo da to proveriš kod nekoga ko će moći sigurno da ti kaže kako teče taj proces. Možeš da se raspitaš u toj određenoj školi za koju si zainteresovana. Probaj da pozoveš telefonom te škole, ako su ti daleko da odeš lično, i popričaš sa licem odgovornim za to pitanje, što je obično ili sekretar/ka škole ili direktor/ka.

Ta škola koja se nalazi u Šapcu je srednja Tehnička škola? Pošto nisam uspela da nađem saobraćajnu, a ova u Tuzli nema svoj sajt.  Ima više smerova u Tehničkoj, ne znam za koji si ti zainteresovana, pa nisam mogla da ti pronađem predmete, čisto da pogledaš i uporediš sa svojom sadašnjom školom.

Što se tiče fakulteta, ni Filološki fakultet ni Kriminalističko-policijska akademija nemaju kao uslov za upis određenu srednju školu, samo teba da bude u četvorogodišnjem trajanju, tako da možeš da upišeš te fakultete sa bilo kojom od ovih srednjih škola.

 

Sliku smo našli ovde.

9110
05.07.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.