Pitanje savetnici

Da li imam šanse da upišem Filološki?

Ovo je drugi put kako vam saljem email i ujedno zelim da Vam zahvalim na informaciji koja je bila vezana za upis na Filološkom fakultetu. E sada imam jos jedno pitanje za Vas. PS: Nadam se da nisam dosadan.

Ucenik sam 3 razreda srednjje Ekonomske skole u Vranju i nisam bas nesto sjajan ucenik, pa na granici sam Vrlo dobrog uspeha na kraju godine mi je prosek oko 3,65 i sl. Kakve sanse imam da upadnem na Filoloski fakultet u Beogradu i da li Vi mozda mozete da mi preporucite neki fakultet s obzirom da jos uvek nemam definisanu opredeljenost prema nekim naukama, osim prema stranim jezicima. I takodje da napomenem da mi matematika ide veoma slabo kao i racunovodstvo. Nadam se Vasem odgovoru. Pozdrav

1238
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Dragi Aleksandre,

sećam se tvog prethodnog pisma. I naravno da nisi dosadan, možeš da mi postavljaš pitanja koliko hoćeš. Prvo, super je što si na vreme počeo da razmišljaš. I mislim da imaš dosta vremena da se dobro organizuješ. Još pre nego što odlučiš šta ćeš definitivno da studiraš, ja ti savetujem da se potrudiš i sebi olakšaš izbor tako što ćeš malo pojačati prosek. Makar da naguraš do 4,00, a ako možeš i više. Jer tvoj će prosek ili da ti omogući veći izbor fakulteta ili da te unapred sputa. A imaš još 2 godine. Ne moraš da radiš na predmetima koji ti baš ne idu, već na onima gde ima prostora i gde možeš da pojačaš ocenu za jednu, na primer. Ne želim da te sputavam ni u jednoj opciji, jer mislim da to nije pametno. Mislim da će ti biti teško pri upisu na filološki fakultet, jer je tamo konkurencija jako velika i mnogi đaci dolaze sa veoma dobrim prosekom. Mada to zavisi i od toga koji smer na razmišljaš da se upišeš. Nemoj da te ovo obeshrabri, to ne znači da ne možeš da upadneš. Ako ti je to najveća želja. Naravno, postoji i opcija da upadneš na plaćanje. Ako možeš sebi to da priuštiš. Ako to nije opcija, onda eventualno možeš da razmišljaš da upišeš neki smer koji nije toliko popularan, i gde je konkurencija manja. I onda da daš uslov odmah u prvim rokovima i položiš i još neke ispite razlike i prebaciš se na željeni smer. To uspeva, ali mora da se zapne te prve godine. Sve u svemu, postoji opcija da upišeš filološki. Nisi mi rekao o kom jeziku razmišljaš, ali tačno se zna koji su jezici više a koji manje popularni.

Što se drugih fakulteta tiče, takođe te ohrabrujem da razmišljaš malo šire pa tamo na jesen sledeće godine možeš da počneš da razmišljaš o sužavanju izbora. Da bi odredili koji su to fakulteti koji bi ti još bili eventualni izbor, kaži mi (osim matematike i tih predmeta koje ne voliš i ne idu ti) šta ti ide od predmeta, i čime voliš ovako da se baviš u slobodno vreme. Ili ako to nisu neki predmeti iz škole, šta te interesuje u bilo kom aspektu života...kada čitaš novine, gledaš tv, družiš se....šta je to što ti pažnju privlaši. Fakulteta je mnogo. reci mi nešto o sebi, da bih mogla da ti pomognem bolje i konkretnije. Kakav si kao osoba, koje su tvoje neke ključne osobine, kako to vidiš ti i tvoja okolina. Kako zamišljaš svoj budući posao, kakvo bi to radno mesto bilo, okruženje, ljudi....koliko ti je finansijska situacija bitna, i šta ti je manje a šta više bitno.

Eto tako. Piši mi slobodno. Reci mi tako neke stvari i probaću da ti preporučim neke fakultete. Na nađem sajtu imaš spisak svih univeryiteta i fakulteta u Srbiji sa linkovima na njihove sajtove. Imaš i www.prijemni.infostud.com to je dobar sajt. Imaš tamo i pretraživač po ključnim rečima i po mestu studiranja. Možeš i tamo malo da pogledaš, možda ti nešto zapadne za oko, pa ti sine još neko konkretnije pitanje. Budi pozitivan, imaš još dosta vremena i verujem da ćeš naći neki fakultet koji će biti tvoj pravi izbor.

Pozdrav, Milena.