Savetnica

Šta znači pojam "akreditovan"? Koji je put do zanimanja savetnik/ca za karijeru?

Pitanje:

Razmišljala sam o državnom fakultetu, ali mi nije jasan taj pojam "akreditovan". Inače, vidim da Vam je zanimanje savetnica za karijeru, pa ako biste hteli da podelite sa mnom vaš put do tog mesta. Hvala još jednom

Odgovor:

Akreditacijom se određuje da li je fakultet ispunio sve obaveze i standarde koji su Zakonom o visokoškolskom obrazovanju propisani. To znači da li ima odgovarajući nastavni kadar, da li je program dobro organizovan, da li ima dovoljan broj prostorija obzirom na broj studenata koji upisuje i sl. Ako fakultet ima akreditaciju, to znači i da mu je diploma važeća i priznata. Na sajtu svakog fakulteta možeš naći dokument o akreditaciji u kome piše da li ispunjava uslove ili ne. Dešava se da su na nekim fakultetima akreditovani samo određeni smerovi, a neki drugi nisu.

Detaljnije o tome možeš pročitati na Infostudu: http://prijemni.infostud.com/najcesca-pitanja-akreditacija-fakultet-visoka-skola.php

Baš lepo što te je zainteresovalo moje mesto :) Da bi mogla da se baviš savetovanjem, trebalo bi da završiš psihologiju. Konkretno, ja sam izabrala smer psihologija rada, za koji mislim da ima najviše veze sa pojmom karijere. Naravno, nije samo to dovoljno da bi se bavila savetovanjem. Potrebne su razne obuke, međunarodne i domaće, gde bi učila kako se taj posao radi u drugim zemljama, koje su kompetencije potrebne, i sve ostalo što je potrebno kako bi se taj posao obavljao efikasno. Pored toga, imala sam i mentore  sa dugogodišnjim iskustvom u ovom poslu, sa kojima sam zajedno učila i koji su mi pomagali da se i praktično pripremim.

Eto, možda te posle ovoga zainteresuje i psihologija :) Za ovaj posao ti treba mnogo empatije, razumevanja, kreativnog i analitičkog razmišljanja, kako bi mogla da mu priđeš sa mnogo odgovornosti. Osećaš se korisno jer pomažeš kako mladim ljudima, tako i odraslima pri njihovom izboru karijere.

 

Sliku smo našli ovde.

4996
09.07.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.