Savetnica

Gde mogu da se prebacim sa Medicinskog fakulteta, a da ne polažem prijemni?

Pitanje:

Gde mogu da se prebacim sa Medicinskog fakulteta, a da ne polažem prijemni?

Odgovor:

Da li si ti polagala prijemni, pa želiš da prebaciš bodove, ili si na nekoj godini studija medicine? Koje oblasti te interesuju? Pretpostavljam da se ne bi prebacila na bilo koji fakultet, već na neki gde bi te predmeti zanimali?

Po našim saznanjima, sigurno možeš da se prebaciš na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Tamo priznaju ispite, ali od toga koliko si ti dala ispita do sada, zavisi u koju godinu ćeš moći da se prebaciš. Pored toga, verovatno je da bi mogla na neki fakultet gde nisu popunjena sva mesta posle prijemnog ispita. Da li si razmišljala o veterini ili stomatologiji? Ta dva fakulteta imaju najsličniji program Medicinskom fakultetu, pa je moguće da bi ti i tamo priznali ispite. Možeš i na Visoku zdravstvenu školu, ako želiš da ostaneš u toj oblasti. Moguće je i da Hemijski fakultet i Farmaceutski dolaze u obzir.

Ipak bi najbolje za tebe bilo da se obratiš konkretno fakultetu koji te zanima. Ja sam ovo sam saznala od osoba koje su se prebacile sa Medicinskog na FASPER. Rekle su mi da to zavisi od fakulteta do fakulteta i da moraš da se obratiš tom određenom fakultetu koji bi volela da studiraš, jer sada često dolazi do promena u sistemu obrazovanja, pogotovo zbog bolonjskog sistema.Ukoliko nisi studirala po bolonji,  verovatno bi morala da se prebaciš na taj sistem. Takođe sam saznala od njih da ukoliko se prebacuješ na taj način, bez prijemnog ispita, te godine ne možeš da budeš na budžetu, već na samofinansiranju. Naravno, sledeće godine ukoliko skupiš određen broj bodova, imaš šansu da pređeš na budžet.

Na osnovu tvog mejla ne mogu mnogo toga konkretnog da ti kažem. Dobro bi bilo da porazmisliš o tome šta te zanima, šta bi volela da studiraš dalje. Da li želiš da ostaneš u istoj oblasti, ili da se preorijentišeš. Možeš da uzmeš u obzir par fakulteta, pa potom da kreneš da se raspituješ na svakom. Kada budeš konkretno znala sve informacije, npr. koja bi bila godina, koliko bi imala ispita, i sl. moći ćeš da ih uporediš i da se odlučiš za onaj koji ti deluje najprivlačnije.

 

Sliku smo našli ovde.

1252
12.07.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.