Savetnica

Koliko ima istorije na FPN-u?

Pitanje:

Hvala Vam puno, što se FPN-a tiče, mislio sam na politikologiju, hvala Vam još jednom. I pošto mi nije baš najjasnije na ovom linku, recite mi konkretno gde još možeš da se zaposliš kao politikolog? I da sto se odricanja tiče, nisam taj ,,tip" da mogu da se zatvorim u 4 zida i samo da učim, tako da ću prava najverovatnije otpisati. Ostaje mi FPN i istorija, možete li mi još nešto reći o FPN koliko je on težak,itd... Ja mislim da i tu ima dosta istorije i to je nešto sto me interesuje ;) Hvala unapred

Odgovor:

Evo jednog teksta o zanimanju meseca, ne znam da li si pročitao u nekom od sličnih pitanja, baš o poslu politikologa:  http://old.mingl.rs/karijera/zanimanje_meseca.php/2008/03/07/politikolog-2.html Tu možeš videti gde sve mogu da rade. 

Što se tiče studiranja, malo je nezahvalno reći da li je neki fakultet težak ili nije. Raspitala sam se sad kod studenata FPN-a, kažu da nije preterano težak. Mada sigurno ima i onih kojima jeste :) Zavisi od toga koliko se pronađeš na fakultetu i da li je to ono što te stvarno interesuje. Međutim, rekli su mi i da nema nešto mnogo istorije, predmeti su uglavnom politikološki. Ukoliko već nisi, možda ne bi bilo loše da pogledaš predmete na njihovom sajtu:  http://www.fpn.bg.ac.rs/ 

Evo odgovora politikologa, u kom možeš videti koliko ima istorije na ovom smeru:

Na FPN-u odeljenju za Politikologiju postoji samo jedan predmet koji se izričito bavi istorijom pod nazivom "Savremena politička istorija". Ipak istorija se provlači kroz mnoge druge predmete i discipline koji se izučavaju na FPN-u, kao recimo Politički sistem Srbije, Komparativni politički sistemi, Istorija političkih teorija, Savremeni ekonomski sistemi, Studije mira, Spoljna politika, itd. FPN generalno nije težak fakultet upravo zbog činjenice da je u pravom smislu te reči multidisciplinaran. Tokom 4 godine imaćeš 4 predmeta koja se bave sociologijom, 4 godine polagaćeš ispite iz stranog jezika, imaćeš i 4 ekonomska predmeta (dominantno teorijska), imaćeš i Osnove prava i naravno dosta političke teorije i filozofije. U principu, među studentima FPN-a važi pravilo da ako položiš Istoriju političkih teorija, Filozofiju, Metodologiju političkih nauka, Teoriju političkih sistema i Socijetalnu psihologiju i naravno uvek problematičnu i opširnu Religiju i politiku (najviše zbog profesora koji vodi taj predmet), sto posto završavaš fakultet. (U žargonu se kaže ko položi IPT, Metodologiju, Filozofiju i Psihologiju taj sam bira datum kada će da diplomira).

Što se kasnijeg zapošljenja tiče Politikolozi nalaze posao podjednako teško kao i svi koji nisu web dizajneri i programeri, hoću reći da ti se ukoliko budeš društveno angažovan i svestran sa Politikologijom otvaraju sva moguća mesta za rad u administraciji i NVO sektoru, od lokala preko države do nivoa EU. Rgionalne politike, decentralizacija i lokalna samouprava su sve popularnije teme kao što verovatno i sam znaš, a upravo su to discipline koje ćeš učiti na završnim godinama FPN-a. Da podvučem, obrazovni sistem u Srbiji je takav da je i dalje većina odgovornosti za tvoju karijeru na tebi i tvom angažmanu. FPN će ti pružiti dobru osnovu za kritičku misao i odličnu opštu informisanost, ali gde ćeš se kasnije zaposliti i za koji aspekt političkih nauka ćeš se specijalizovati zavisi samo od tebe i tvojih interesovanja. 

Za kraj ako se dvoumiš između istorije, prava i politikologije moj lični savet ti je da je politikologija idealna kombinacija i prava i istorije i sociologije i ekonomije i filozofije te ti ni jedna od pomenutih disciplina neće dosaditi tokom studiranja u toj meri da poželiš da napustiš fakultet jer učiš samo jednu jedinu disciplinu.

Srećno u nastavku školovanja i u daljoj karijeri.

Sliku smo našli ovde.

985
03.08.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.