Savetnica

Kakve su prednosti Poljoprivrednog fakulteta?

Pitanje:

Kakve su prednosti Poljoprivrednog fakulteta? Svi toliko pričaju o njemu. Interesuje me da li zaista ima perspektivu u narednim godinama?

Odgovor:

Nije tako lako odrediti koliko neki fakultet ima perspektive, tačnije koliko mogućnosti za zaposlenje pruža. Kada kažeš “svi” pričaju o tom fakultetu, da li misliš na nekoga ko je završio Poljoprivredni fakultet i radi u struci, ili na “priče” iz okoline?

Ne mogu ti sa sigurnošću reći da li jeste ili nije perspektivno završiti ovaj fakultet. Danas ne postoji fakultet koji ti po završetku garantuje siguran posao. Perspektiva koliko zavisi od tržišta rada, toliko zavisi i od nas samih. Tačnije, od toga koliko se mi posvetimo oblasti koja nas zanima, koja sve znanja posedujemo po završetku fakulteta, šta možemo da pružimo poslodavcu i sl.

Da li tebe interesuje neka oblast koja se nudi na Poljoprivrednom fakultetu, ili se interesuješ samo  zbog toga što misliš da pruža najviše mogućnosti?

Poljoprivredni fakultet ima veliki broj smerova, koje možeš pogledati na linku: http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/viewall/1  Kada klikneš na određeni smer, možeš pročitati predmete po godinama, kako izgleda studijski program, koja je svrha tog smera (za šta bi konkretno trebalo da te obuči), koje bi kompetencije trebalo da stekneš, itd. Tu ćeš moći detaljno da se informišeš o svemu onome što bi moglo da te interesuje, i time možda rešiš nedoumicu oko smera ukoliko je imaš i možda  prepoznaš koja oblast te najviše zanima.

Možda ne bi bilo loše da popričaš sa nekim ko je završio ovaj fakultet. Od nekoga ko se bavi ovom strukom mogla bi da čuješ najkorisnije informacije, npr. kakva je situacija na tržištu rada, koliko se traže ljudi sa završenim ovim fakultetom, koje su oblasti u deficitu i sl.

Infostud je uradio jedno zanimljivo istraživanje o tome koja su zanimanja bila najtraženija u 2011.godini. Rezultate možeš videti na linku: http://poslovi.infostud.com/info/trazena-zanimanja/ Možda ti ovi podaci budu od pomoći pri odluci, mada to naravno ne garantuje da će sigurno i ove godine rezultati biti isti, a pogotovo u narednih nekoliko, dok ti završiš fakultet. Jeste bitna perspektiva koju ti fakultet pruža, ali su isto toliko bitna i tvoja interesovanja i želje i šta je ono čime bi ti lično volela da se baviš.

 

Sliku smo našli ovde.

1515
14.11.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.