Savetnica

Prirodno-matematički sam smer i mislim da sam pogrešio što nisam upisao društveno-jezički. Šta da radim?

Pitanje:

Prva sam godina gimnazije, ali dok još uvek nije kasno želeo bih da se posavetujem. Prirodno-matematički sam smer i mislim da sam pogrešio što nisam upisao društveno-jezički. Obožavam da čitam, pišem, glumim, režiram, bavim se snimanjem amaterskih filmova, uopšte volim umetnost. Matematika mi je "dosadna", dok mi fizika ne ide. Što se hemije i biologije tiče, mogu reći da volim hemiju i biologiju, ali ni upola kao srpski i engleski jezik. Društveno-jezički smer nisam upisao iz razloga što sam se bojao da li ću uspeti da (ako se predomislim) upišem neki prirodno-matematički fakultet, a za matematički smer su mi svi govorili da je posle njega moguće upisati BILO KOJI fakultet, pa čak i one društvene (kao što je FDU na primer). Međutim, od kada sam krenuo u gimnaziju ne deluje mi tako; da li sam pogrešio i šta da radim?

Odgovor:

Ponekad se dešava da se nađemo u poziciji da moramo da donesemo odluku iako još uvek nismo sigurni šta tačno želimo. Ono što je dobro u tvojoj situaciji je to što si ti već u prvoj godini  shvatio u čemu se prepoznaješ, a u čemu ne. To što si upisao prirodno-matematički smer ne mora da znači da si pogrešio. Ti ćeš sa bilo kojim smerom moći da biraš fakultet koji želiš da studiraš, bio to neki fakultet društvenih nauka ili ipak prirodnih.

Jedna opcija bi mogla da bude da ostaneš na tom smeru, a pored škole se usavršavaš u onome što te zanima. Npr. ako želiš da se baviš jezicima, možeš malo više da učiš jezike kod kuće ilida ideš na privatne časove ako misliš da je potrebno. Isto važi i ako želiš da upišeš FDU ili neki drugi društveni fakultet. Škola ne mora biti jedini izvor tvog znanja, i sada se sve više cene i naglasak se stavlja na neformalne vidove obrazovanja. Raspitaj se o mogućnostima koje tvoja škola i grad pružaju. Ako te zanima umetnost, možeš da se pridružiš nekoj glumačkoj sekciji  ili se uključiš u neke druge vanškolske aktivnosti koje ti deluju interesantno.

Druga opcija bi mogla biti, ukoliko postoji mogućnost za to u tvojoj školi, da se prebaciš na društveno-jezički smerako smatraš da se nećeš baš dobro snaći na prirodnom i ako si siguran u to da te zanimaju društvene nauke i time želiš da se baviš u budućnosti.Naravno, i u ovom slučaju važi sve što sam ti navela za vanškolske aktivnosti. To će ti sigurno biti od pomoći pri izboru fakulteta, jer tako možeš da shvatiš čime bi konkretno voleo da se baviš u životu.

Ono što može biti od pomoći je da na jednom papiru ispišeš listu“za i protiv” oba smera. Napiši prednosti i mane i prirodnog i društvenog smera i onda pokušaj da rastumačiš za koji bi se odlučio da nisi već upisao prirodni. Možeš i da popričaš sa drugarima sa društveno-jezičkog smera, da vidiš šta oni uče i kakvi su njihovi utisci, kako bi dobio što približniju sliku o tome da li bi taj smer mogao više da ti odgovara od ovog drugog.

Nadam se da ćeš posle ovoga biti bar za korak bliže odluci.

 

Sliku smo našli ovde.

1429
14.11.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.