Savetnica

Gde mogu da se zaposlim kao diplomirani filozof, a da to ne bude srednja škola?

Pitanje:

Poštovani, Treća sam godina filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Mislim da nastavim školovanje nakon četvrte godine, da upišem doktorske studije. U međuvremenu, želim da se zaposlim kako bih sebe izdržavala finansijski u toku daljeg školovanja. Imam pitanje za Vas, gde mogu da se zaposlim kao diplomirani filozof, a da to ne bude srednja škola. Hvala.

Odgovor:

Pohvalno  je što znaš u kom pravcu želiš da se dalje usavršavaš i što imaš ambicija da nastaviš školovanje. Ako studiraš po Bolonjskom sistemu, onda po završetku moraš da upišeš i završiš prvo master studije, pa tek onda doktorske.

Kao diplomirani filozof, osim u školama i na fakultetima, možeš da radiš u raznim institutima, kao naučni radnik, jer te filozofija pre svega osposobljava za naučni rad. Takođe, možeš raditi u državnim službama koje se bave naučnim ili istraživačkim radom, nevladinim organizacijama, kao novinar ili urednik u izdavačkoj kući. Postoje i razni vidovi neformalnog obrazovanja, kojim bi mogla da dopuniš svoju struku, pa bi ti se time i opcije za zapošljavanje proširile.

U našoj bazi zanimanja možeš pročitati detaljnije o poslu filozofa i gde sve može da radi. Evo linka ka bazi: http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/60 

Takođe, evo odgovora na slično pitanje: http://karijera.bos.rs/savetnica/38/filozofija-ili-srpski.html

 

Sliku smo našli ovde.

6235
20.12.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.