Savetnica

Da li mogu da upišem studije defektologije u Novom Sadu, s obzirom da završavam srednju turističku školu?

Pitanje:

Pozdrav Tamara. Veoma sam zainteresovan za studije defektologije (kako popularno nazivaju ovo zanimanje), ali mi se čini da bi studiranje u Novom Sadu (specijalna rehabilitacjia, modul: višestruka ometenost) bila bolja opcija nego u Beogradu (oligofrenologija), prvenstveno zbog loših priča o fakultetu. Od Vas sam dobio odgovor da studije mogu da upišem u Beogradu (problem nastao zbog turističke škole u koju idem), ali, kao što rekoh, mene mnogo više privlači Novi Sad po programu i uopšte mi daje veću sigurnost. Prvi razlog zbog koga te kontaktiram jeste upravo to što ne znam koja je razlika u ova dva smera (osim one očigledno različitog programa) tj. da li se program u Novom Sadu može doneti isto takve mogućnosti zapošljavanja kao i Beogradski, s obzirom da se studiranje ne odnosi na jednu granu defektologije već na sve, kao i da li postoji mogućnost naknadne specijalizacije. Veći problem na koji nikako ne mogu da nađem odgovor, i pravi razlog ovog maila, jeste: da li ja mogu da upišem studije u Novom Sadu s obzirom na moju turističku školu? Na njihovom sajtu stoji da su to: gimnazije i medecinske škole; a što je potvrdila i devojka i studentske službe na email-u. Međutim, na jednom forumu sam našao osgovor da mogu, a istu informaciju sam direktno dobio od jedne studentkinje, pa sam veoma zbunjen i ne znam za šta da se odlučim, pa Vas kao stručnjaka u oblasti karijere molim za pomoć. Sve najbolje!

Odgovor:

Obzirom da je smer defektologija pri  Medicinskom  fakultetu u Novom Sadu, sasvim je moguće da ti, nažalost, sa svojom školom ne možeš da upišeš taj fakultet. Za upis Medicinskog fakulteta u bilo kom gradu, uslov je završena srednja škola zdravstvenog usmerenja ili gimnazija, i to je verovatno razlog negativnom odgovoru koji si dobio u studentskoj službi. Zaista ne znam da ti kažem zašto si od studenata dobio drugačiju informaciju. Iako sam ja savetnica za karijeru, nemam uticaj na statut fakulteta :) Pokušaj da napišeš majl, ili još bolje, da pozoveš dekanat fakulteta, i njima se obratiš sa istim pitanjem. Odgovor koji tamo dobiješ bi trebalo da bude tačan. Evo kontakta dekanata:   021/42067, 021/420678, imejl: dekanmf@uns.ac.rs . Na tom fakultetu postoje master studije iz oblasti defektologije, ali postoje dva smera između kojih se odlučuješ: specijalna edukacija i specijalna rehabilitacija.

 Ako zaista ne postoji mogućnost da upišeš fakultet u Novom Sadu, a zanimanje specijalnog pedagoga je ono čime želiš da se baviš, možda možeš da razmisliš o studiranju u Beogradu. U tom slučaju, trebalo bi da pronađeš oblast koja te najviše zanima, jer, kao što i sam znaš, na FASPER-u u Beogradu postoje smerovi na osnovnim studijama. Slušati priče o fakultetu, pogotovo od studenata, može biti i mač sa dve oštrice. Na svakom fakultetu ima i zadovoljnih i nezadovoljnih studenata. Fakultet nam pruža dobru teorijsku osnovu, ali naš uspeh u oblasti kojom smo odlučili da se bavimo često zavisi i od nas samih, koliko smo uložili u nadograđivanje tog znanja i van fakulteta. Oblast koja tebe interesuje, pruža dosta mogućnosti za rad u praksi već tokom studiranja, tako da čak i da u nekom trenutku ne budeš zadovoljan načinom studija, moći ćeš svoje znanje da dopunjuješ kroz volontiranje, prakse, seminare, projekte i mnoge druge vidove neformalnog obrazovanja u toj oblasti.Ako budeš ovako motivisan i tokom studija, ne sumnjam da ćeš uspeti u onome čime budeš rešio da se baviš.

 

Sliku smo našli ovde.

2607
24.12.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.