Savetnica

Da li da upišem Ekonomski fakultet? Ne ide mi dobro matematika, a to je ono što sam oduvek želela.

Pitanje:

Da li da upišem Ekonomski fakultet? Ne ide mi dobro matematika, a to je ono što sam oduvek želela, ali svi mi pričaju kako je to mnogo težak fakultet i mnogo ekonomista ima tako da se ne može doći do posla?

Odgovor:

Ukoliko je ekonomija ono što zaista želiš da studiraš i kasnije da se time baviš, jedan predmet ne bi trebalo da te u tome sprečava. Matematika se uči vežbanjem. Kada budeš došla do tog predmeta, ako redovno pratiš predavanja i kod kuće malo više vežbaš problematične oblasti, sama ili uz nečiju pomoć, ne bi trebalo da bude problema da je položiš.

Što se tiče težine fakulteta, nekim studentima je težak, nekima nije. Ako poseduješ radne navike i umeš da organizuješ vreme, biće ti lakše. Znam da to idealno zvuči u teoriji, ali da su svi studenti u praksi kampanjci :) I radne navike se, kao i sposobnost organizacije, uče i stiču vremenom. Ukoliko voliš ono što studiraš, lakše će ti biti i da učiš.

U pravu si, ekonomista ima mnogo, ali isto tako je to zanimanje i veoma traženo na tržištu rada. Za ekonomiste postoji veliki broj radnih mesta u različitim tipovima institucija. Kada izabereš određeni smer, ti se u prinscipu usavršavaš za rad u određenoj oblasti ekonomije, ali to ne isključuje rad u nekim drugim oblastima.

Na linku: http://poslovi.infostud.com/info/trazena-zanimanja/ možeš pronaći interesantno istraživanje Infostuda gde možeš videti koliko je zanimanje ekonomista bilo traženo u 2011. godini.

1613
11.03.2013
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.