Savetnica

Da li test sposobnosti i test inteligencije za prijemni ispit iz psihologije mogu negde da nabavim i vežbam?

Pitanje:

Mislim da sam se odlučila za psihologiju, naposletku. Da li taj test sposobnosti i test inteligencije mogu negde da nabavim i vežbam? Šta mislite, koliko je ovo perspektivno zanimanje i da li ja sa nekih 37 bodova iz škole mogu da upadnem na budžet u Novom Sadu? Hvala.

Odgovor:

Obzirom da si već donela odluku o svom budućem zanimanju, veoma je bitno krenuti sa pripremama za željeni fakultet.  Imaš dosta bodova iz škole, tako da bi ukoliko dobro uradiš prijemni, trebalo da imaš dobre šanse da budeš na budžetu.

Sa završenom psihologijom imaćeš podjednake prilike da se baviš i naučnim i praktičnim radom. Kao diplomirani psiholog imaćeš više mogućnosti u oblasti rada: rad u obrazovnim institucijama, klinikama, centrima za vođenje karijere i savetovanje, centrima za socijalni rad, domovima za nezbrinutu decu, nevladine organizacije itd. Sve zavisi od toga koja oblast tebe najviše zanima, tj. Koja će te posebno zainteresovati u toku studiranja.

Nažalost, ne postoje testovi sposobnosti i inteligencije koji su dati kao literatura za spremanje prijemnog ispita. Ti testovi se u principu i ne vežbaju, oni su odraz tvog dosadašnjeg znanja i veština. Ono što sam ja čula od studenata koji su polagali te testove je da je vreme predviđeno za rad testova veoma kratko i da retko ko stigne baš sve da uradi, ali da nisu teški. Ukoliko želiš da vidiš primere nekog testa, možeš da odeš do svog školskog psihologa i pitaš da li možda može da ti pomogne i zada neki test.

938
14.03.2013
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.