Savetnica

Zanima me nešto vezano za medicinu na VMA, koliko traju studije, da li zaista vlada disciplina kao u vojsci i imate li otprilike predstavu o težini studija?

Pitanje:

Dobar dan. Učenica sam IV razreda gimnazije, ostalo mi je još par meseci do kraja, a ja i dalje ne znam šta da upišem. Testovi profesionalne orijentacije mi ne pomažu baš nešto :/ Zanima me nešto vezano za VMA, koliko traju studije (s obzirom da je to visoka škola), da li zaista vlada disciplina kao u vojsci i imate li otprilike predstavu o težini studija? I još nešto, pošto piše da oni koji završe mogu da rade u garnizonskim ambulantama, vojnim ustanovama i mirovnim misijama, da li to biramo sami ili mogu oni da nas pošalju negde ako žele u mirovnu misiju?

Odgovor:

Medicinski fakultet Vojno-medicinske akademije jeste visoko obrazovna institucija na kojem obrazovanje traje šest godina, kao i na svakom Medicinskom fakultetu u Srbiji. Specifičnost ovog studijskog programa leži u činjenici, da pored osnovnih znanja i veština potrebna za obavljanje lekarskog poziva, studenti imaju mogućnost i uskog usmerenja i obrazovanja za specifične zadatke vojno-zdravstvene struke. O težini studija ti ne možemo ništa konkretno reći, obzirom da je to stvar subjektivne procene. Naravno, kao ni Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, sigurno nije lak i zahteva dosta odricanja i posvećenosti. Što se discipline tiče, sa neke strane jeste kao u vojsci, obzirom da postoji svakoga dana predviđeno vreme za ustajanje, obroke, predavanja redovno moraju da se pohađaju i postoje starešine koje vode računa o ispunjavanju obaveza.

Studenti nakon završenog fakulteta imaju mogućost da rade u vojnim ustanovama (ambulante, vmc, vma), ali i da rade u mirovnim misijama. Za mirovne misije se kandidat sam prijavljuje ili mora dati pristanak da bi išao. Detaljna uputstva se dobijaju nakon zasnovanog radnog odnosa sa Vojskom Srbije i Ministsarstvom odbrane.

Pročitaj o osnovnim akademskim studijama na stranici:

http://www.vma.mod.gov.rs/sr/edukacija/studije/studije/medicinski-fakultet-vma/studijski-program/osnovne-integrisane-akademske-studije#.URzLah137kY

2689
10.07.2013
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.