Savetnica

Nisam sigurna da sam napravila dobar izbor kada sam upisala medicinu.

Pitanje:

Poštovani, potrebna mi je pomoć. Studiram medicinu u Beogradu, prva sam godina, odnosno obnavljam prvu godinu. Medicinu sam odlučila da upišem pri kraju 4. godine. Odluka je bila iznenadna i ne znam kako sam došla na tu ideju jer sam uvek smatrala da je to nešto što nikada ne bih studirala. Kada sam upisala, odlično sam se snašla i na predavanjima i na vežbama i na praksi. Medjutim, problem nastupa kada treba da sedim i učim. Zanimljivo mi je gradivo,razumljivo, lako pamtim, međutim, za razliku od mojih kolega koji mogu da provedu i po 10 sati nad knjigom, ja ne mogu da učim duže od 5 sati (to je maximum). Ne mogu da procenim da li je u pitanju moja lenjost,nezainteresovanost ili jednostavno nisam spremna na odricanja tog tipa. U svakom slučaju jako sam depresivna i nesrećna jer ne mogu da postignem ono što želim. Sledeći problem je što sam oduvek bila svestrana, svi predmeti su mi dobro išli, i sve mi je bilo lako da učim. Najviše sam se posvetila hemiji i biologiji, ali sam sa druge strane veoma komunikativna,imam jako izražene verbalne sposobnosti,držim pažnju ljudima,jezici mi idu odlično,volim da čitam i pišem. Nisam sigurna da li sam uopšte napravila dobar izbor kada sam upisivala fakultet. Medicina me jako privlači ali jednostavno nisam sigurna da li sam kapacitet za tako nešto. Plašim se da ne napravim ponovo pogrešan izbor (ukoliko upišem npr Filološki). Da li imate neki savet za mene, da li da ostajem na medicini ili da se usudim na promenu?

Odgovor:

Koliko vidim, ti si veoma svesna svojih kvaliteta i dobro poznaješ sebe, što je veoma pohvalno. Ponekad i iznenadne odluke mogu da se pokažu kao dobre. Nema potrebe da budeš depresivna i nesrećna, jer to što si se odlično snašla na jednom toliko zahtevnom fakultetu je zaista veliki uspeh. Istina je da Medicinski fakultet traži dosta posvećenosti, vremena i odricanja, ali ništa nije nemoguće ukoliko to zaista želimo. Na tebi je da proceniš šta je ono čime zaista želiš jednog dana da se baviš. Tu odluku moraš sama doneti. Ako ti je želja da jednog dana budeš doktor, onda je put koji si izabrala pravi. Lenjost i nezainteresovanost očigledno nisu tvoji problemi, jer kao što si sama rekla, gradivo ti je razumljivo i lako pamtiš, a 5 sati učenja je zaista dovoljno za neki početak. Veliki broj studenata se ne može pohvaliti ni sa toliko J Kako vreme bude prolazilo, sigurno ćeš uspevati, kada situacija bude to zahtevala, i više vremena da posvetiš učenju. Obnovljena godina nije retkost za studente, pogotovo prva, ali to ne treba da bude razlog zbog koga ćeš odustati od onoga što želiš. 

Osobe koje te dobro poznaju često mogu biti od pomoći u ovakvim situacijama. Predlažem ti da porazgovaraš i sa sebi bliskim ljudima, onima koji te dobro poznaju (roditeljima, prijateljima, možda sa nekim nastavnicima iz srednje škole sa koji te dobro poznaju) i čuješ i njihovo mišljenje o svom problemu.

Evo jednog korisnog vodiča za učenje, možda ti bude od pomoći: http://www.link.co.rs/media/files/vodic-za-ucenje.pdf

2130
10.07.2013
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.