Savetnica

Prva sam generacija u mojoj školi oglednog smera poljoprivredni tehničar, a sa tim ne mogu da upišem ono što želim, šta da radim?

Pitanje:

Učenik sam trećeg razreda, smera poljoprivredni tehničar. Nije bila moja želja da upišem ovaj smer, jer ne volim poljoprivredu. Ogledni sam smer i prva generacija u mojoj školi oglednog smera poljoprivredni tehničar. Tek sada sam saznala da ću morati da polažem specijalnu maturu koja će biti drugačija od prethodnih generacija. Polagaću teorijski i praktični deo i pred ministarstvom. Sa tom maturom neću moći da upišem fakultet koji želim, a to je psihologija ili socijalni rad. Možda i logopedija. Morala bih da polažem neke opšte predmete u gimnaziji, ali ne znam ni koje ni kako. Niko ništa ne zna i to me izluđuje. Osećam se kao promašen slučaj. Inače, imam prosek oko 4,20. Zaista ne želim da studiram poljoprivredu, ali ne želim i da ostanem bez fakulteta. Mislim da će biti užasno naporno da polažem maturu u svojoj školi, u gimnaziji, da spremam prijemni ispit i da učim gradivo iz četvrtog razreda sledeće godine. Da li imate neku informaciju ili savet za mene? Zaista sam uplašena i razočarana, u potpunom strahu i panici.

Odgovor:

Nažalost, često dolazi do ovakvih situacija jer osnovci kada upisuju srednju školu, ne znaju kakve mogućnosti im to pruža ili ograničava u pogledu daljeg školovanja. Međutim, to nije razlog da se ti osećaš kao promašen slučaj. Završena poljoprivedna škola zaista može smanjiti ponudu studijskih programa, ali svakako nema razloga za strah i paniku. Imaš još godinu dana da se raspitaš i dobro razmisliš o svojim sledećim koracima.

Naime, na stranici tvoje škole piše da se matura polaže prema Uputstvu iz ministarstva prosvete, ali ne i u njemu samom (http://www.poljsk.edu.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=60).

Takođe, na istoj stranici postoji i spisak fakulteta koje možeš upisati dalje:

  • Viđe poljoprivredne škole,
  • Poljoprivredni fakultet,
  • Veterinarski fakultet
  • Šumarski fakultet
  • Policijska akademija
  • Fakultet za sport i fizičku kulturu
  • Pravni fakultet
  • Učiteljski
  • Filološki

 

Iako se na ovoj listi ne nalaze ni FPN (socijalni rad) ,ni Filozofski fakultet (psihologija), postoji mogućnost da nakon za završenih osnovnih studija na Pravnom fakultetu upišeš master na FPN-u. Možda ne bi bilo loše ni da pozoveš studentsku službu Filozofskog fakulteta i pitaš da li možeš da konkurišeš za upis na psihologiju, jer za upis na taj fakultet ne bi trebalo da postoji ograničenje u pogledu završene srednje škole.

Takođe, navedeno ograničenje važi samo u slučaju državnih fakulteta. Moguće je da privatni fakulteti nemaju ovakva ograničenja, te možeš studirati željenu oblast.

1244
24.07.2013
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.