Savetnica

Sedmi sam razred i želim da budem vaspitačica.

Pitanje:

Zdravo, ja sam trenutno sedmi razred i već počinjem da mislim da neću uspeti da upišem ono što želim, a želim da budem vaspitač. Ja sam u šestom razredu bila 3.50 i sad hoću da budem 4.00 ili 3.92. Da li je moguće ako još ove 2 godine školovanja prođem vrlo dobrim uspehom, kakvu školu mogu da upišem, da li bih mogla vaspitačku i kakvim prosekom otprilike treba da prođem, da li moram 4,nešto ili mogu i 3,92 i onaj ispit na kraju osmog koliko me on izvlači? HVALA.

Odgovor:

Super je što već sada u osnovnoj školi znaš čime bi želela jednog dana da se baviš. Po mom saznanju, ne postoji srednja škola za obrazovanje vaspitača, ili grešim? Da li ti znaš za neku? Meni se čini da se za vaspitača školuješ tek kasnije, na fakultetu. Smer za obrazovanje vaspitača postoji na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, a uslov za upis je završena četvorogodišnja srednja škola. Dakle, ako sam u pravu, tebi će se za upis na fakultet gledati prosek iz srednje škole.
Za upis bilo koje srednje škole, bitan je prosek, ali takođe veliki deo bodova nosi i prijemni, odnosno maturski ispit, tako da ti imaš prilike da podigneš broj bodova ukoliko dobro spremiš predmete koji se na kraju polažu. U svakom slučaju, dobro bi bilo da se sada posvetiš koliko god možeš učenju i podizanju proseka, kako bi mogla da upišeš srednju školu koju budeš želela.
Na ovom linku možeš pronaći Vodič za osnovce, u kom se nadam da ćeš naći korisne informacije o upisu u srednju školu.
2388
17.01.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.