Savetnica

Farmaceutski ili Hemijski fakultet?

Pitanje:

Učenica sam prirodno-matematičkog smera. Oduvek me je interesovala hemija, pogotovo rad u laboratoriji. Želela bih da studiram u Beogradu, jer sam došla do informacije da se s beogradskim fakultetima najlakše dolazi do posla. Moja dilema je da li da upišem Farmaceutski ili Hemijski (bivši PMF) fakultet? Čula sam da se s Farmaceutskim fakultetom mogu baviti istim poslovima kao i sa Hemijskim fakultetom, plus poslovi u farmaceutskoj struci. Da li ima istine u ovome? Takođe me zanima usavršavanje u inostranstvu. Odlično se služim engleskim jezikom. Hvala unapred na odgovoru i izdvojenom vremenu.

Odgovor:

Super je što si sigurna u ono čime bi volela jednog dana da se baviš. Što se tiče fakulteta i grada, nijedan fakultet ti ne garantuje siguran posao po završetku. Istina je da postoje "jači" i "slabiji" fakulteti, ali u velikom broju slučajeva, ukoliko si vredan student, redovno radiš na sebi, usavršavaš se u oblasti koja te interesuje i van fakulteta, povećaćeš sebi šanse za zaposlenje jednog dana.
S obzirom da si zainteresovana za rad u laboratoriji, čini mi se da ti oba fakulteta to mogu pružiti. 
Preporučila bih ti da dobro pregledaš sajtove oba fakulteta, kako bi videla koje delatnosti su im u fokusu. Takođe, pogledaj i katedre na oba fakulteta:
Farmaceutski fakultet
Hemijski fakultet
Pogledaj predmete koji se izučavaju, porazmisli koja vrste hemije bi mogla da ti bude najprivlačnija, šta bi konkretno volela da proučavaš. S obzirom da je Farmaceutski fakultet nekada bio u sklopu Medicinskog fakulteta, primarni fokus interesovanja je čovek.
Takođe bih ti preporučila da pogledaš našu bazu obrazovanja, pronađeš oba fakulteta i pogledaš zanimanja koja nude. Možda ne bi bilo loše da imaš u vidu i da je školarina na Farmaceutskom fakultetu skoro duplo skuplja nego na Hemijskom. 
Što se tiče usavršavanja u inostranstvu, preporučila bih ti da ideš korak po korak :) Za tako nešto uvek ima vremena. Prvo se odluči za studije, ipak je to najteža odluka. Kada budeš pronašla oblast koja te najviše interesuje, lako ćeš pronaći neke fakultete u inostranstvu gde ćeš moći dalje da se usavršavaš.

1191
11.03.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.