Savetnica

Medicinsko-zdravstvena provera za upis u Vojnu gimnaziju?

Pitanje:

Poštovana, možete li mi reći nešto više o medicinsko-zdravstvenoj proveri za upis u Vojnu gimnaziju? Zanima me da li mogu ti pregledi ranije da se obave, pa da se vidi da li postoji neki nedostatak? I ako možete da mi kažete da li je bitno da onaj ko hoće da upiše Vojnu gimnaziju bude 100% zdrav? Ako nosi naočare ili ima malo nežniju kožu, da li to može biti problem? Hvala na svim odgovorima unapred!

Odgovor:

 

Pregledi su izuzetno detaljni. Proveravaju EKG, pritisak, vid (uključuje i razlikovanje boja), sluh, miris, čitavo telo, da li su ravni tabani, motoričke sposobnosti itd.

Možeš ranije da odeš na neki pregled zbog sebe ako želiš, da bi znala da li je sve u redu, ali u svakom slučaju ćeš morati da obaviš preglede i na VMA ili nekom VMC. Što se tiče naočara, koliko sam ja uspela da saznam, to zavisi od dioptrije. Ako je neka minimalna, neće smetati. Nežnija koža može biti problematična, ukoliko imaš neke alergije. Postoji mogućnost da se ide na terene, dosta se radi napolju, u prašini, pa porazmisli da li misliš da možeš sve to da podneseš.
Što se tiče sveukupnih rezultata, zaista ne znam da li moraš da budeš 100% zdrava. Pretpostavljam da, ako je neka kratkotrajna smetnja, neće biti problema.

 

1007
03.04.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.