Želela bih da upišem Farmaceutski fakultet, pored toga da se bavim grafičkim dizajnom i da budem stjuardesa neko vreme. Da li je to ostvarljivo?

Pitanje:

Poštovana savetnice, imam možda jako visoke i čudne ambicije. Do sad sam bila vukovac i želela bih da upišem Farmaceutski fakultet u Beogradu, ali bih pored toga htela da se bavim i grafičkim dizajnom, i želela bih da neko vreme budem i stjuardesa. E sad, zanima me tvoje mišljenje, da li misliš da je sve to ostvarljivo? Mislim, bar ljudi sa kojima sam pricala kažu da je to preambiciozno s obzirom na to da mi engleski nije jača strana, a i o grafičkom dizajnu ne znam ništa..I još bih ti bila jako zahvalna da mi pošalješ šta je sve od škole, kurseva, kvalifikacija potrebno za ova druga dva zanimanja. Unapred hvala!

Odgovor:

Super je što si toliko svestrana i sigurna sam da će ti to doneti dosta koristi u životu. Razumem tvoju želju da ostvariš sve svoje ambicije, ali mislim da treba ići korak po korak i realno sagledati sve opcije.

 Svaka čast što si vukovac, to će ti sigurno koristiti pri upisu na fakultet. Ukoliko rešiš da studiraš farmaciju, po bolonjskom sistemu moraćeš redovno da ideš na predavanja i vežbe, imaćeš dosta predispitnih obaveza koje ćeš morati da predaješ na vreme, a na sve to dodaj i vreme za učenje... Više o zanimanjima vezanim za farmaciju možeš pročitati na sledećim linkovima:

Farmaceut/kinja - komercijalni/a saradnik/ca u veleprodaji

Faramceut/kinja u apoteci

Inženjer/ka farmaceutske tehnike

Sa druge strane, ako bi želela da se baviš grafičkim dizajnom, najbolje bi bilo da upišeš neki fakultet na kojem postoji taj smer. Ali i tu bi imala jako mnogo obaveza, pa nisam sigurna da li bi mogla da studiraš paralelno dve potpuno različite i zahtevne oblasti, kao što su farmacija i grafički dizajn. Postoje i kraći kursevi grafičkog dizajna, ali, s obzirom da se ti do sada nisi bavila time, usavršavanje u ovoj oblasti će zahtevati dosta uloženog vremena sa tvoj strane, jer treba da usavršiš i crtanje, da naučiš kako se radi u programima koji obrađuju slike itd, pa bih ti preporučila da razmisliš na koliko si odricanja spremna. Više o zanimanju grafičkog dizajnera možeš pročitati ovde.

Za posao stjuardese ne postoji formalno obrazovanje, već samo kursevi. Npr. Fly Fly Akademija nudi šestonedeljnu obuku kabinskog osoblja. Na njihovom sajtu možeš da pratiš novosti i konkurse koji su vezani za aviokompanije. Međutim, neophodno je odlično znanje jezika, jer se radi na međunarodnim letovima. To bi opet za tebe značilo dodatno učenje jezika, dok tvoje znanje ne bude na nivou koji aviokompanije traže kada rade selekciju. Ovde možeš naći informacije o zanimanju stjuardese, a ovde možeš pročitati odgovor na slično pitanje. 

Kada budeš istražila sve ove informacije, nadam se da će ti biti lakše da odlučiš šta ti je prioritet. Možda bi i mogla sve ovo da postigneš, ali iskreno, sumnjam da bi stigla sve da postigneš u isto vreme, jer bi to zahtevalo jako mnogo odricanja sa tvoje strane. Možda ne bi bilo loše da se, za početak, odlučiš za jedno zanimanje, pa kasnije, kada budeš videla koliko imaš obaveza i kako će izgledati tvoj dan, uspeš da uklopiš i usavršavanje u još nekim oblastima koje te zanimaju, npr. da upišeš paralelno neki kurs jezika, kurs grafičkog dizajna ili slično.

Volela bih da čujem u kom pravcu idu tvoja razmišljanja posle svega što si pročitala, i da li imaš još nekih pitanja. Ako postoji još nedoumica, slobodno mi piši, pokušaćemo zajedno da dođemo do prave odluke.

 

EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.