Savetnica

Interesuje me koja je mogućnost nalaženja posla posle Farmaceutskog fakulteta i gde sve jedan diplomirani farmaceut može da radi?

Pitanje:

Hvala Vam puno, Tamara, mnogo mi znače sve ove informacije, jer nisam znala kome da se obratim za sve to što me interesuje, ovako je mnogo lakše, kada možeš da se pre donošenja odluke, dobro informišeš. Interesuje me koja je mogućnost nalaženja posla posle Farmaceutskog fakulteta i gde sve jedan diplomirani farmaceut može da radi? Znajući stanje u državi, ne bih volela da završim fakultet i da čekam posao na birou, zbog toga i tražim još neku dodatnu aktivnost, kvalifikaciju, kojom bih mogla da se bavim u slučaju da ne nađem odmah posao u struci? Možda Vi imate neki predlog? Koja su najtraženija zanimanja danas i kod nas, a i šire?

Odgovor:

Nema na čemu, drago mi je da sam bila od pomoći i da si shvatila da informisanje jeste veoma bitno pri donošenju odluke.

Važno je da znaš da danas nijedan fakultet ne garantuje zaposlenje odmah po završetku. Uvek ima i zaposlenih i nezaposlenih ljudi u nekoj struci. Neko isto tako ima sreću da se zaposli odmah po završetku fakulteta, a neko malo duže čeka. Razumem tvoju brigu, i veoma je pohvalno što već sada razmišljaš o budućnosti.

Na linkovima koje sam ti dala prošli put možeš videti gde sve možeš da radiš po završetku Farmaceutskog fakulteta. To su apoteke, laboratorije, instituti ... Ukoliko se budeš pokazala kao dobar student tokom studija, ko zna, možda se prepoznaš u akademskom svetu i ukaže ti se prilika da ostaneš da radiš pri fakultetu, baviš se naučnim radom ili da predaješ u nekoj srednjoj školi. Takođe je sada sve aktuelnije jedno novo zanimanje Saradnik u kliničkim istraživanjima. Više o ovom zanimanju možeš pročitati ovde.

Na sajtu Farmaceutskog fakulteta sam pročitala da je oformljen Centar za kontinuiranu edukaciju kroz koji je diplomiranim farmaceutima pružena mogućnost stalnog stručnog usavršavanja iz svih oblasti farmaceutske struke. To je super prilika da se usavršavaš u nekoj užoj oblasti farmacije. Takođe, fakultet sarađuje sa velikim brojem organizacija i asocijacija. Uključivanje u sve ove aktivnosti već tokom studija sigurno će ti pomoći da se jednog dana lakše zaposliš u struci. Na sajtu takođe piše sledeće: "Studenti farmacije, stiču znanja i veštine za aktivno učestvovanje u proizvodnji, prometu i marketingu leka, promociji zdravlja, prevenciji i lečenju bolesti, kao i za laboratorijski rad, primenu i značaj laboratorijskih analiza za dijagnozu, praćenje i prognozu bolesti. U cilju unapređenja znanja i veština farmaceuta, fakultet razvija i podržava istraživačke projekte i sarađuje sa naučnom javonšću u zemlji i inostranstvu, a takođe se bavi i izdavačkom delatnošću."

Tržište rada je veoma dinamično i brzo se menja. Ono što je sada traženo, ne mora da znači da će biti i kada ti završiš fakultet. Gledaj da unaprediš svoje veštine vezane za oblast koja te bude interesovala i verujem da ćeš ostvariti ono što želiš. Trenutno su najtraženija zanimanja koja se tiču IT sektora, a našla sam i podatak da su prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje među traženijima i farmaceuti, pedijatri, anesteziolozi i estetski hirurzi.

Ako mogu još nešto da ti pomognem, tu sam :)

 

2643
22.04.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.