Pitanje savetnici

Gde tačno mogu da radim kada diplomiram kao prostorni planer na Geografskom fakultetu? Da li postoji mogućnost za rad u opštini i na kojim pozicijama?

Gde tačno mogu da radim kada diplomiram kao prostorni planer na Geografskom fakultetu? Da li postoji mogućnost za rad u opštini i na kojim pozicijama? Hvala unapred na odgovoru.

4990
pre 9 godina

Odgovor savetnice:

Prostorni planeri izrađuju planske dokumente strategijskog karaktera, tj. bave se uređenjem prostora, naseljenih mesta, koridora, regiona, pokrajina itd. S obzirom da se bave izradom zvaničnih dokumenata trebalo bi da rade u državnim institucijama koje su odgovorne za planiranje i uređenje prostora. 

Kod nas postoji Republička agencija za prostorno planiranje, Institut za prostorno planiranje, takođe sam našla preduzeće Ambero Consulting, koje se bavi unapređenjem upravljanja zemljištem u Srbiji, koje pruža konsultantske usluge u ovoj oblasti, tako da postoji mogućnost zapošljavanja i u privatnom sektoru.

Što se tiče tvog pitanja, u svakoj opštini postoji Odeljenje za urbanizam, stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine. Koliko sam ja uspela da vidim po sajtovima različitih opština, svaka ima objavljena više dokumenata u ovoj oblasti, kao što je npr. Izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana, što pretpostavljam pišu prostorni planeri. Sudeći po svemu ovome, rekla bih da postoji mogućnost za rad u opštini. Ne bi bilo loše da svratiš u najbližu opštinu i prosto pitaš tamo nekoga da li među zaposlenima ima prostornog planera. Možda bi čak mogla i da porazgovaraš sa njim/njom i prosto čuješ iz prve ruke čime se konkretno bavi, kako izgleda posao i ostalo što te interesuje. Uglavnom su zaposleni raspoloženi da pomognu zainteresovanim učenicima i studentima.