Pitanje savetnici

Međunarodni odnosi ili Novinarstvo i komunikologija?

Želim da upišem Fakultet političkih nauka, ali se dvoumim oko smjera... Međunarodni odnosi ili Novinarstvo i komunikologija? Šta Vi mislite?

852
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Koji smer ćeš upisati zavisi od tvog interesovanja. Novinarstvo i međunarodni odnosu su dve različite oblasti. Razmisli u kojoj se više prepoznaješ, čime bi konkretno volela da se baviš. Takođe možeš da pogledaš spisak predmeta na oba smera, pa da razmisliš šta bi lakše učila, šta te više zanima. Predmete za prvu godinu na međanarodnim odnosima možeš naći ovde, a za novinarstvo i komunikologiju ovde.

Sa  međunarodnim smerom bavila bi se analizom međunarodnih odnosa u službama državnih organa, međunarodnih korporacija i sl. Informacije o smeru možeš naći ovde.

Sa novinarstvom bi imala mogućnost da se baviš radom u štampanim ili elektronskim medijima, PR-om, u agencijama za ispitivanje javnog mnjenja itd. Više o samom smeru pogledaj ovde.

Takođe, detaljnije o ova dva zanimanja možeš pročitati u našoj bazi zanimanja:

Novinar/ka

Politikolog/škinja za međunarodne odnose

Kada budeš pogledala sve ove informacije, možda će ti biti lakše da odlučiš. Naši testovi ličnosti, veština i interesovanja bi mogli da ti pomognu da stekneš jasniju sliku koji od ova dva smera ti više odgovara. Testove možeš pronaći na našem portalu BOŠ Karijera. Kada budeš uradila sva tri testa, sistem će ti ponuditi određena zanimanja koja ti prema rezultatima testova najviše odgovaraju.

Nadam se da će ti nešto od ovoga biti od pomoći pri odluci. Ako imaš još nekih nedoumica, slobodno mi piši.