Savetnica

Koja je razlika između Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Farmaceutskog fakulteta Evropskog univerziteta u Novom Sadu?

Pitanje:

Koja je razlika između Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Farmaceutskog fakulteta Evropskog univerziteta u Novom Sadu? Vidim da se u Novom Sadu ne polaže matematika, i da je školarina veća i manji broj upisanih studenata. Jel je njihova diploma priznata u svetu, a beogradskog ne ?

Odgovor:

Farmaceutski fakultet u Novom Sadu je privatni fakultet i deo je akreditovanog Evropskog univerziteta, koji je privatni univerzitet u Srbiji.

Što se tiče priznavanja diploma u inostranstvu, obično naši fakulteti nisu tamo odmah priznati, već mora da se da određeni broj diferencijalnih ispita na fakultetu u inostranstvu čiju bi diplomu želela da imaš. 

Na sajtu fakulteta u NS-u piše sledeće:  "Tako je studijski program Farmacija usklađen sa programima fakulteta: Farmaceutická fakulta Univerzita Karlova v Praze (Češka Republika), School of Pharmacy of the University of Athens (Grčka), Fakulteta za farmacijo Univerza v Ljubljani (Slovenija) i dr; studijski program Farmacija – medicinska biohemija usklađen je sa programima: Institute of Pharmaceutical and Biological Sciences, University Claude Bernard, Lyon 1 (Francuska), Facultad de Farmacia, Universidad de Granada (Španija), Faculdade de Farmacia, Universidade de Lisboa (Portugalija), Faculty of Pharmaceutical Sciences, University of Gent (Belgija) i dr. Ova činjenica pruža izuzetnu bliskost diplome Fakulteta sa diplomama inostranih Univerziteta."

Ukoliko se program studija Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu zaista poklapa sa programima ovih navedenih fakulteta, moguće je da će ti diploma biti priznata bar u ovim zemljama. Ipak, sve to bi trebalo proveriti. 

Što se tiče Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, član je Evropske asocijacije farmaceutskih fakulteta, studenti su aktivni u Evropskoj asocijaciji studenata farmacije, pa je sasvim moguće da će i ta diploma biti negde priznata, ali zaista ne mogu da ti tvrdim.

Možda ne bi bilo loše da porazgovaraš sa nekim studentima farmacije i čuješ njihova iskustva, ili da pozoveš studentske službe oba fakulteta i raspitaš se direktno kod njih.

 

2394
06.06.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.