Pitanje savetnici

Ne mogu da se odlučim između ETF-a i Fizičkog fakulteta. Kako to da odlučim?

Ne mogu da se odlučim između ETF-a i Fizičkog fakulteta. Kako to da odlučim?

1268
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Ĺ, to se tiče tvog pitanja, mislim da odgovor najbolje znaš ti sama. Postavi sebi pitanje čime bi volela da se baviš kada završiš fakultet, a šta je to što ti svaki od ovih fakulteta pojedinačno omogućava.

Očigledno je da imaš naklonost prirodnim naukama, matematici i fizici. To je za početak super. I na jednom i na drugom fakultetu imaćeš prilike da ta svoja interesovanja i znanja produbljuješ. Međutim, u krajnjoj liniji fakultet je priprema za neki budući posao. U tom kontekstu, šta bi ti volela? Pitaj sebe! A zatim razmisli šta ti omogućava Fizički fakultet sa jedne, a šta ETF sa druge?!

Ono što ja znam jeste da ETF ima nekoliko smerova ili katedra koji se međusobom dosta razlikuju: softversko inženjerstvo, telekomunikacije, računarska tehnika i informatika, energetika, elektronika, signali i sistemi, fizička elektronika. Svaki od njih uvodi te u potpuno novo polje rada. Sa druge strane Fizički fakultet ima smerove: opšta fizika, teorijske i eksperimentalna, primenjena fizika i informatika, meteorologija, fizika i osnovi zehnike, fizika i hemija. Neki od njih su visoko specijalizovani i veoma zanimljivi kao recimo meteorologija, a drugi su opštiji i obično te osposobljavaju da postaneš profesor tih predmeta u osnovnoj, srednjoj školi ili fakultetu.

Međutim, samo ti znaš šta su tvoja uža interesovanja. Razmisli o tome, istraži njihove sajtove malo, eventualno porazgovaraj sa nekim studentima ovih fakulteta i pokušaj da razumeš šta je to što tebi najviše odgovara. Ali mislim da treba dugoročno da razmišljaš, jer se tih par godina studija brzo završi a onda ti veći deo svog života treba da radiš to za šta si se školovala. Naravno, ništa nije tako strogo i kruto i uvek je moguće menjati, ali kad si već na vreme počela da razmišljaš dobro promisli pre nego što odlučiš.
Na kraju, dobra stvar je što imaš dosta vremena jer postoji zajednički prijemni za ove dva fakulteta.

Želim ti sreću,
Milena