Savetnica

Šta je potrebno da završim da bih postala psihoterapeut? I zanima me da li su psihoterapeuti traženi u inostranstvu?

Pitanje:

Šta je potrebno da završim da bih postala psihoterapeut? I zanima me da li su psihoterapeuti traženi u inostranstvu?

Odgovor:

Psihoterapija se ne završava u okviru fakulteta, već u okviru posebnih centara ili udruženja i traje najmanje dodatne 4 godine. 

Za početak, preporučujem ti da pročitaš tekst koji možeš naći ovde, u kojem je opisano kako postati terapeut, a ja ću se potruditi da ti to malo približim. Dakle, za početak, da bi postala psihoterapeut, trebalo bi da završiš, najpoželjnije, medicinu ili psihologiju (neke edukacije dozvoljavaju i npr. pedagogiju, andragogiju, socijalni rad ili neki drugi humanistički fakultet). 

Tokom studija nekog od humanističkih fakulteta imaćeš prilike da učiš o različitim pshološkim pravcima, od kojih neki postoje i kao posebne edukacije. Kada stigneš do poslednje godine studija, možeš da upišeš onu edukaciju koja se tebi čini najprivlačnijom. Neke od tih su: racionalno emotivno bihejvioralna terapija, transakciona analiza, psihoanaliza, porodična terapija itd. Svaka od njih se bavi različitim vrstama problema, i tokom studija ćeš shvatiti koje vrste problema tebe najviše interesuju i čime bi volela da se baviš, pa ćeš u skladu sa tim i moći da se odlučiš za pravac koji bi volela da završiš. 

Psihoterapeuti jesu traženi u inostranstvu, ali nisu sve psihoterapije priznate. U tekstu si mogla da pročitaš da je veoma važno proveriti da li je edukacija akreditovana. Ukoliko jeste, znači da sa tim sertifikatom možeš da se zaposliš i u inostranstvu.

 

20816
29.07.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.