Savetnica

Želim da upišem psihologiju. Kako da se spremim za test opšte informisanosti i koliko je realno naći posao u struci?

Pitanje:

Sad ću krenuti u 4. godinu Druge ekonomske škole, međutim, ekonomija me ne interesuje uopšte, već psihologija, pa planiram to i da upišem. E sad, imam par pitanja u vezi toga. Prvo, što se tiče testa opšte informisanosti, na koji način mogu da se spremim za njega? Drugo, koliko je to zapravo perspektivno i koliko je realno da nađem dobar posao u struci nakon diplomiranja? I treće, u slučaju da ne upadnem, postoji li neki fakultet ili viša škola koja se bavi sličnim stvarima, jer sam svesna da bi trebalo da imam neki plan B.

Odgovor:

Lepo je što si na vreme počela da razmišljaš o upisu fakulteta i što znaš čime bi želela da se baviš jednog dana, a pogotovo važnosti plana B, jer je to zaista neophodno imati.

Što se tiče testa opšte informisanosti, ne postoji neki poseban način pripreme za taj test, jer ne postoji literatura po kojoj se sprema. Verovatno si videla kako je izgledao test ove godine, ukoliko nisi, pogledaj ovde. Iz testa možeš da proceniš koje su oblasti zastupljene, koje su one koje dobro poznaješ, a iz kojih bi mogla malo da unaprediš svoje znanje. S obzirom da se nikada sa tim testom ne zna kakva će pitanja biti, moja preporuka ti je da čitaš možda neke činjenice iz oblasti za koje si procenila da manje poznaješ, bez opterećenja. Opšta informisanost se godinama stiče i tu bi trebalo da se osloniš na sopstveno znanje i na svoju logiku, jer se često do odgovora dolazi i sistemom eliminacije.

Danas je teško reći koliko je neko zanimanje perspektivno. Zaposlenje više ne zavisi samo od diplome, već i od stečenog iskustva i truda i rada već i tokom studija. Svakako ćeš povećati svoju zapošljivost ako se već u toku studiranja posvetiš usavršavanju u svojoj struci, pohađaš prakse, seminare, konferencije ili volontiraš u organizacijama gde možeš da stekneš i praktično iskustvo. Psihologija je danas nauka koja pruža mnogo više mogućnosti nego što je ranije. Pored rada u školi ili na klinici, možeš da se baviš istraživanjima, da radiš u različitim organizacijama, u zavisnosti od toga koja te oblast psihologije interesuje, a to ćeš najbolje shvatiti tokom studija.

U Beogradu ne postoje, pored Filozofskog, državni fakulteti na kojima bi mogla da studiraš psihologiju, ali postoje privatni. Psihologiju na državnom fakultetu možeš upisati još u Novom Sadu na Filološkom fakultetu, ili u Nišu na Filozofskom. U našoj bazi obrazovanja možeš naći sve fakultete u Srbiji, i privatne i državne, pa pogledaj koji imaju psihologiju kao smer.

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu postoji mogućnost da rangiraš smerove. To znači da možeš da staviš psihologiju kao prvu želju, a da ispod rangiraš ostale smerove, npr. pedagogiju kao drugu želju, andragogiju kao treću itd. Ako ne sakupiš dovoljno poena za upis na psihologiju, proverava se dalje za koji smer imaš dovoljno poena. Pedagogiju i andragogiju sam ti navela jer su nauke koje su dosta slične psihologiji, s tim što je pedagogija okrenuta deci, a andragogija odraslima.

 

2509
11.08.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.