Savetnica

Šta da završim da bih bila gastronom?

Pitanje:

Završila sam srednju ekonomsku školu i upisala sam Ekonomski fakultet u Novom Sadu. U prvoj godini sam dala 8 od 9 ispita, ali sam shvatila da mene ekonomija uopšte ne interesuje i da to nije nešto čime bih želela da se bavim. Oduvek me je zanimalo kuvanje i hrana, i pronašla sam da postoji i Visoka škola, smer Gastronomija, i volela bih da se prebacim na taj fakultet, ali sam načula da ne mogu jer nisam završila nikakvu srednju koja ima veze sa tim smerom. Da li možete da mi kažete da li je to tačno i šta treba da uradim? Hvala unapred :)

Odgovor:

U pravu si, ukoliko nisi završila srednju školu relevantnu za ugostiteljstvo, ne možeš da upišeš gastronomiju na Visokoj hotelijerskoj školi. Uslov za upis je srednja škola za ugostiteljstvo, smer kulinarstvo ili poslastičarstvo. 

U Novom Sadu na Prirodno-matematičkom fakultetu postoji departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Prilikom upisa turizmologije, student bira jedan od 4 modula: turizam, organizator hotelijerske delatnosti, organizator gastronomske delatnosti i organizator lovno-turističke delatnosti. Informacije možeš pronaći u Informatoru. Za taj fakultet ne bi trebalo da postoji preduslov po pitanju završene srednje škole, ali nisam sigurna da li bi mogla da se prebaciš, s obzirom da ekonomija nema baš sličnih predmeta sa gastronomijom. U svakom slučaju, broj telefona fakulteta na koji možeš da se raspitaš detaljnije je: 021/450-105. Na fakultetu će sigurno znati da ti daju konkretne informacije oko upisa.

Kod nas postoji Kulinarska Federacija Srbije. Njihov kontakt je info@sertbian-chefs.rs. Možda ne bi bilo loše da im pišeš na imejl i pitaš ih da li možda mogu da ti preporuče neki kurs ili čak fakultet. Mislim da će ti ta informacija iz prve ruke značiti.

 

1173
20.10.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.