Savetnica

Dramaturgija i režija

Pitanje:

Treci razred gimnazije sam i vec neko vreme se zanimam za dramaturgiju i reziju. Pisem od kad znam za sebe i to mi dobro ide, medjutim cini mi se da je rezija mnogo zahvalniji smer i mislim da sam sposobna da se izborim sa tim. Nisam sigurna koliko je uopste zahvalno da pokusavam da se upisem na FDU u Beogradu, s obzirom da sa svim strana cujem kako je to skoro nemoguce. Moje pitanje je da li se organizuju neke sekcije na temu dramaturgije, rezije, pa i fotografije i da li postoje neki konkursi za studiranje u inostranstvu. Hvala.

Odgovor:

Obećala sam ti dopunu odgovora kada se raspitam malo sa strane. Evo šta su mi rekli ljudi koji su ukontkatu sa bivšim i sadašnjim studentima FDU-a. Prenosim ti njihove informacije:

"...pricala sam sa ... mladim reziserima koji jos studiraju i oboje su upisali bez veze (sto se kaze:-)... elem, oni kazu da je najbitnije da kupe informator i da procitaju tj. nauce knjige koje su navedene na spisku i da se pripreme za test opste kulture. oni su mi rekli da je najveci broj otpada upravo na testovima znanja i opste kulture... Devojka sa kojom sam pricala je isla u privatnu skolu koja sprema za prijemni "Kvadrat" http://www.kvadrat-film.com/ (to je skola za filmsku reziju!), ali kaze da joj nije mnogo pomoglo, a momak nije isao ni u jednu skolu i za njega znam 100% da je upisao bez ikakve veze.  

Postoji filmska i tv rezija (kao jedan smer) i pozorisna i radio rezija (kao drugi smer) i prvo mora da odluci na koju ce da konkurise, jer su to dve razlicite stvari, a ove informacije koje ti ja dajem su za filmsku reziju) Sto se tice inostranstva oni kazu da je nama najpristupacnija (finansijski) i najbliza (s obzirom da imamo i pravac Praska skola) akademija u Pragu, ali se studira na ceskom...naravno sve ostale filmske skole dolaze u obzir, ali su one mnogo skupe, tako da su oni preporucili da se zavrse osnovne studije kod nas, pa onda u inostranstvo na postdipl, jer su male sanse da dobije bilo kakvu stipendiju... Sve u svemu, najiskrenije su savetovali da se dobro spremi za pripremni, nauci sve sto treba i procita sve navedeno, i naravno jako je bitno da je filmofil i da je to stvarno zanima i da je zagrizena i zainteresovana i da to pokaze na prijemnom..."

Eto, nadam se da je ovo bilo od malo veće koristi.

1181
07.03.2012
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.