Savetnica

Da li ću posao brže naći posle FON-a ili Ekonomskog fakulteta?

Pitanje:

Sada sam četvrta godina i razmišljam sta je bolje da upišem, tačnije, posle čega mogu brže da nadjem posao, da li je to FON ili Ekonomski fakultet?

Odgovor:

Pri odabiru fakulteta najbitnije je da dobro razmislimo šta je ono što nas zaista zanima. Niko ti ne može reći koliko ćeš brzo po završetku nekog fakulteta pronaći posao. Nalaženje posla ne zavisi samo od fakulteta i diplome koju ćeš steći. Ekonomista i inženjera organizacionih nauka ima i zaposlenih i nezaposlenih. Obe struke koje te zanimaju jesu struke koje su uvek potrebne i biće i u budućnosti tražene. Za koji god fakultet da se odlučiš, dobro je da već tokom studija počneš da pohađaš stručne prakse, seminare, da volontiraš u nekoj organizaciji gde ćeš steći praktično iskustvo i sutra kada se upustiš u svet rada, znaćeš da već poseduješ određeno radno iskustvo. Danas poslodavci diplomu traže uglavnom kao formalni uslov, ali im je veoma bitno da vide šta je ono što ti konkretno znaš da radiš i šta je ono što možeš da naučiš. 

I ekonomija i organizacione nauke imaju dosta užih oblasti za koje bi se odabirom određenog smera na neki način specijalizovala. Zato bi bilo dobro da proučiš šta svaki smer konkretno izučava, kakvi su predmeti, koje veštine i znanja ćeš steći na određenom smeru i da pokušaš da se pronađeš u nekom. Takođe možeš da popričaš sa studentima i jednog i drugog fakulteta kako bi čula njihova iskustva sa studiranjem i zapošljavanjem.

Studijske programe na Ekonomskom fakultetu pogledaj ovde.

Studijske programe na FON-u pogledaj ovde.

U našoj bazi zanimanja možeš pogledati neka od zanimanja kojima možeš da se baviš po završetku oba fakulteta:

Diplomirani ekonomista/kinja

Menadžer/ka za upravljanje kvalitetom

Menadžer/ka

Marketing i PR menadžer/ka

Brend menadžer/ka

Nadam se da će ti nešto od ovoga pružiti jasniju sliku čime bi volela da se baviš jednog dana. Ako imaš još nekih pitanja, slobodno piši.

 

1631
10.12.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.